ЛЕСНО ШОКОЛАДОВО СУФЛЕ БЕЗ ГЛУТЕН - GLUTEN FREE CHOCOLATE SOUFFLE
Рецепта за лесно шоколадово суфле, но без да има течен център, но отвътре е силно влажно, почти близо до разтопен шоколад.
Рецептата е много хубава, много вкусна на фин сладкиш или торта, защото е приготвена в кръгла форма.
В оригиналната рецепта количествата продукти са за форма d 18 см. Това е крайно малко, затова съм увеличила двойно продуктите за кръгла форма с ринг и d 22 - 24 см, но всичко е по избор.
200 г - черен шоколад
130 г - масло
6 - яйца L
200 г - кристална захар ( трябва да е 240 г, но аз я намалих и е съвсем достатъчна, даже може да се намали и до 180 г, за да се усеща още по - добре шоколада.)
130 г - картофено нишесте / царевично
20 г - какао
1 ч . л - ванилия екстракт
10 г - бакпулвер
щипка - сол
1 ч . л - настъргана кора от портокал
На слаб котлон се разтопява маслото и шоколада. (Ако не сте сигурни в себе си ги разтопете на водна баня, защото загори ли шоколада се хвърля, не може да се поправи.)
Охлажда се до приятно хладък.
Яйцата, ванилията и захарта се разбиват с миксер до побеляване и при вдигане на бъркалката сместа да може да рисува цифра, това е около 8 минути.
Прибавя се маслото с шоколада и отново се завърта на един два оборота, да се изравни цветово сместа.
През сито се прибавя нишестето ,какаото, бакпулвера и щипката сол. Прибавя се и портокаловата кора. Всичко добре се разбърква.
Цялата смес се изсипва във форма с d 22 см с покрито дъно с хартия за печене и вдигнати стени от хартията.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 175 градуса за около 35 - 40 минути. Не се препича и ако се прободе с дървено шишче трябва да има полепнали трохи.
Изважда се, охлажда.
Суфлето по време на охлаждането може да спадне и на места да се пропука, това не е проблем.
Пудра захар.
Коментари