МАЛКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА - MINI CHOCOLATE CAKE

 

Рецепта е  за супер шоколадова торта в мини размер, или перфектна торта за двама, но у дома не сме двама и затова реших да удвоя количествата. Освен това рецептата е дадена за тортена форма с d 18 см нямам толкова малка форма , това с което разполагам за торти ми е d 20 см, така че удвояването е добре дошло. 
Рецептата е лесна, трябва една телена бъркалка и това е, всичко се разбърква с тази бъркалка  и се пече и е готова. Остава само да се залее с шоколадов ганаш. 
На тази лесна торта ме затрудни мярката, не обичам мерки на продуктите в разни четвърт чаши, четвърт лъжички и ей такива чаши страшно ме затрудняват, също инчове, либри. Въпреки че имам комплект метални кулинарни мерителни чашки, аз предпочитам за работя в грамове и цялата рецепта я обърнах в грамажи. Рецептата спокойно може да се раздели на две, да стане по - малка, но е толкова сочно - шоколадова, че не бих я разделила. Това е малка торта за шоколадохолици.


150 г - брашно за торти и сладкиши
60 г - какао на прах
1 равна ч .л  - бакпулвер
1  пълна ч . л - разтворимо кафе*
щипка - сол
50 мл - разтопено масло
50 мл - слънчогледово олио
220 г - кристална захар
2 - яйца L
110 - 112 г - гръцко кисело мляко
1 ч . л - ванилия екстракт
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
120 г - нарязан шоколад 
120 мл - сметана 30%
30 г - масло на кубчета
*ако е на гранули се натиска между две хартии за печене с  обратна лъжица да стане на прах.


В купа се смесва брашното, какаото през цедка, бакпулвера, кафето, захарта и солта. Разбъркват се.
В купа се смесва разтопеното масло, олиото, яйцата, киселото мляко и ванилията,  разбиват се с телената бъркалка.
Смесват се сухите съставки с мокрите и добре се разбърква. Сместа е много лъскава и тежка.
Изсипва се във форма с d 20 см на дъното с хартия за печене, разпределя се с обратна лъжица.
По средата на тортата се поставя  квадратче /правоъгълник примерно  3 см на 3 см, то ще спомогне да не се образува голямо капаче по време на печенето.
Така приготвена се поставя в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 25 - 30 минути или до суха клечка.
Изважда се и се охлажда в самата форма.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
Сметана се загрява до точка на кипене. 
Сваля се от котлона и се залива на ситно нарязания шоколад, разбърква се. Прибавя се маслото и се разбърква до стопяването му. 
Оставя се да се охлади за 15 - 20 минути и се залива тортата.
Така приготвена се оставя за 3 - 4 часа да стегне шоколада.
Освобождава се от ринга.




Коментари

Популярни публикации