ПОРТОКАЛОВИ БИСКВИТИ С БЯЛ ШОКОЛАД - ORANGE BISCUITS


100 г - разтопен бял шоколад
200 г - много меко масло
100 г - пудра захар
1 - яйце М
1 ч . л - ванилия екстракт
настъргана кора от 1 портокал / мандарина
440 г - универсално брашно
щипка - две - сол
по избор : дребни портокали, мандарини или клементини


Избират се по дребни портокали или мандарини, но задължително е да са с твърда кора, самите плодове да са твърди, да не са мандарините от онези с пухкавата кора. 
Леко се настъргва  кората им. 
Нарязват се на шайби, с дебелина около 2 мм. ще са необходими около 32 шайби  може и малко повече, зависи колко бисквити ще излязат от тестото.
Подреждат се върху няколко пласта домакинска хартия, като се покриват и отгоре. Трябва добре да се подсушат. Оставят се настрана.
МАСЛЕНО ТЕСТО
В купа се смесва много мекото масло с разтопените и охладени до стайна температура  шоколадови парчета. Разбърква се до крем. 
Добавя се захарта, ванилията, яйцето, 1 - 2  ч . л . настъргана портокалова / мандаринова кора може и малко оранжева боя да се засили цвета, но тя е по избор и не съм добавяла и всичко се разбърква с телена бъркалка или шпатула.
Започва да се прибавя брашното малко по - малко,  като се разбърква с дървена шпатула. С ръка се замесва тесто. Дели се на 2 части и всяка се завива в свежо фолио и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути. 
Охладеното тесто се разточва върху силиконово килимче, ако лепи се поръсва с щипка - две брашно, с дебелина около 5 - 6 мм. Бисквитката е по - дебела. 
Спрямо шайбите плодове се изрязват с кръгла формичка или чаша бисквитки. Моите кръгчета са с d 6 - 7 см. 
Подреждат се в тава с хартия за печене.  Върху всяка бисквитка се поставя по шайба портокал / мандарина.
Пече се в загряна фурна с вентилатор на 170 градуса за около 15 - 17 минути. Крайчето на бисквитката трябва приятно да порозовее, не се припичат.
Изваждат се и се охлаждат.
Може да се намаже всяка шайба плод с червено желе, за да приличат малко на кървавите портокали, но това е по избор.


тук са без да са намазани с червено желе







Коментари

Популярни публикации