КАТИНО МЕЗЕ ПО ИДЕЯ НА ИВАН ЗВЕЗДЕВ


 Рецептата за Катино мезе е емблематично ястие за Банско и региона и тамошните хора много се гордеят с тази си рецепта.
Списъкът с продукти е малък, но съдържателен - крехко свинско месо, гъби, основно масло, малко олио и малко подправки. Тук е важен балансът и в рецептата е съвършен. Няма нещо, което да е в повече и да се натрапва. На някои места добавят и лук, но независимо от това винаги е с перфектен резултат. 
Подправките са малко, само сол и смлян черен пипер и накрая завършва с обилна поръска от наситнен магданоз е лимонов сок.
Месо трябва да е крехко, без тлъстини,  за да не плувне с мазнина.
Тайната на катиното мезе, че основно се приготвя с масло, така месото става крехко, ароматно и с неповторим вкус. Ако се ползва повече олио ще се получи много тежко.
Запичането във фурната е най - добре да е в глинен съд, като ястието се разстила  на един ред, да се получи приятен загар, а не да се задушава.
В блога си съм споделя подобна рецепта, но смятам, че тази на Ив. Звездев е много по близка до Банско и банскалии.

500 г - свинско месо от бут, плешка не е подходящо тя е повечко тлъста и трябва много почистване.
250 г - гъби Печурки
3 с . л - олио
125 г - масло 
сол, смлян черен пипер и наситнен магданоз
лимонов сок -  задължителен

Цялото парче месо се поръсва със сол и смлян черен пипер, разтрива се в месото.  Полива се с 3 с . л . олио и 30 г - разтопено масло, втрива се с пръсти.
Поставя се в плик за печене , като плика се надупчва на няколко места.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 220 градуса за около 30 минути. 
След което се намаляват градусите на 180 и печенето продължава за още 60 минути, общо 1 час е във фурната.
Гъбите се обелват, не се мият под течаща вода, а се избърсват с влажна  домакинска хартия. Нарязват се на четвъртини, изсипват се в тиган добавя се половината масло, това е около 50 г,  и се готвят за 20 минути при периодично разбъркване.
Изважда се изпеченото месо и се нарязва на хапки.
Прехвърля се в глинен съд на един ред, добавят се гъбите, по избор може и суха люта чушка и останалото масло. Подправя се със сока на един малък лимон.
Запича се за 15 минути на 200 градуса.
Изважда се и се поръсва обилно с магданоз и още няколко капки сок от лимон.



Коментари

Популярни публикации