ПРОЛЕТЕН СЛАДКИШ С РИКОТА И МИКС ОТ СВЕЖИ ПЛОДОВЕ
щипка - сол
170 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
150 мл - прясно мляко стайна температура
100 мл - зехтин Екстра Върджин
30 мл - слънчогледово олио
260 г - универсално брашно
1 равна ч . л - - бакпулвер
ПЛЪНКА
350 г - рикота
2 с . л - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
1 - яйца М
1 с . л - царевично нишесте
350 г - микс от свежи или замразени плодове, ползвах вишни, боровинки, ягоди и малко череши
Ако се ползват замразени плодове е добре да се извадят предварително за 20 минути на стайна температура, малко да се отпуснат, но не и да се размразят напълно.
В купа се разбива с телена бъркалка рикотата със захарта , нишестето, ваниловата захар и яйцето. Оставя се настрана до ползването й.
В купа се разбиват 2 яйца и захарта, солта и ваниловата захар до побеляване на яйцата и видимо да удвоят обема си, но не е необходимо сместа да може да рисува цифри.
На струйка се прибавят смесените зехтин и олио, разбива се на ниска степен.
На три порции се прибавя брашното с бакпулвера, като се редува с прясното мляко и се завършва с брашно. Разбива се всичко до гладка смес на ниска степен на миксера.
Готовата смес се изсипва в тавичка за печене 35 /25 см покрита с намаслена с масло хартия за печене. Заглажда се.
Върху положеното тесто се разхвърлят плодовете.
Между тях, може и върху плодовете , се изсипва със супена лъжица от сместа с рикотата.
Много внимателно и леко без да се стига до дъното на тавичката с дълго дървено шишче се разбърква в концентрични кръгове.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 35 - 40 минути.
По идея на :
Коментари