ЯБЪЛКОВ ПАЙ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ - CARAMELIZED APPLE PIE

 

МАСЛЕНО ТЕСТО
110 г - масло на стайна температура
7 с . л - кристална захар
1 - яйце L
1 ч. л - ванилия екстракт
240 г - универсално брашно
ПЛЪНКА
100 г - кристална захар
1/2 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
около 1.2 кг - ябълки, (4-5 големи ябълки)
60 г - масло разделено на 2 по 30 г
1 ч . л - ванилия екстракт
2 с . л - ром за фламбиране*
и още
1 жълтък + 2 ч . л . вода за намазване 
1 с . л - кафява захар за поръска
фурна 180 градуса с вентилатор
кръгла форма d 20 с хартия за печене поставена на дъното.


МАСЛЕНО ТЕСТО
В блендер или кухненски робот се изсипва маслото и захарта. Смесват се добре на няколко пулсации. 
Добавя се яйцето и се завърта отново, докато се приеме, около 30 секунди. 
Прибавя се брашното и всичко се блиндира, докато се съберат съставките. Ако е прекалено сухо тестото и не може да се уеднакви се добавя 1 с . л . студена вода и отново се завърта на няколко пулсации. Накрая се прибавя и ванилията.
Изважда се и с ръце се дооформя на топка, около 500 - 520 г.
Дели се на две части.
Едната е част нека да бъде 320 г , това е основата, а другата, това ще бъде капачето,   е 200 г. Всяка се завива във фолио и се оставят в хладилник за 30 - 40 минути.
През времето на изчакване на тестото се приготвя плънката.
ПЛЪНКА
Ябълките се обелват, почистват от семенника и се нарязват на големи кубчета.
В купа се смесва захарта, канелата и индийското орехче. Поръсва се върху ябълковите кубчета, разбъркват се.
В тиган се разтопява 30 г масло.
Прибавят се половината от ябълките. 
Готви се на силен котлон, докато започнат да се карамелизират, около 5 - 7 минути. при внимателно разбъркване да не се чупят кубчетата. След като се готови се прехвърлят в купа.
Следва другата част от ябълките.
След като са готови се добавят първите ябълки, сгорещяват се отново на силен котлон и се прибавят 2 с . л . ром, фламбира се*. 
Разбъркват се за 1 - 2 минути, да са почти сухи и се изваждат в купа. 
*Фламбирането не е задължително, тези които не го умеят по - добре да не пробват, въпреки че количеството алкохол е прекалено малко и не е проблем да се извърши,  всичко е по избор. Охлаждат се.
По-голямото тесто се поръсва с малко брашно и  се разточва в кръг около d 28 - 30 см и дебелина около 1/2 см.
Прехвърля се във формата, с пръсти се оформя дъното и стените до височината на формата, излишното тесто се изрязва.
Разточва се и другото тесто върху малко брашно, около d 25 см. Това ще бъде капачето.
Плънката от ябълки  се изсипва върху тестото на подготвената форма, разпределят се.
С малко вода се намазва края ръба на тестото и се покрива с другото разточено тесто. Леко се притиска да се залепят едно в друго и да се образува нещо като ръбче по периферията. Нагъва се с пръсти ръба и се намазва с жълтък с водата.**
С остро ножче по средата се прави разрез на кръст ,за да излиза парата по време на печенето.
Поръсва се с кафява захар.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 40 - 45 минути.
** по рецептата не ми стана ясно това нагъване и прибиране на тесто, това което пробвах се оказа грозно и несполучливо,  затова приложих друг начин. Когато работя маслено тесто след разточването му ми остава винаги малко тесто. Точно това малко парченце ми свърши работа да оформя ръба на пая. Между дланите си оформих къси, около 8 см тънки фитили, които леко притиснах да се залепят  по края на другото тесто, така се оформи красиво и много лесно. 
От останалото малко парченце тесто, разточих леко и изрязах с ябълкова формичка няколко бисквитки, и две стилизирани листенца, които залепих отгоре  за красота. Получи се добре.









Коментари

Популярни публикации