БЯЛА ЛАЗАНЯ С ТИКВИЧКИ И ШУНКА - LASAGNA BIANCA CON ZUCCHINE E SPECK
150 г - бекон на кубчета
150 г - суха шунка на кубчета
150 г - моцарела на кубчета
1 глава - червен лук
1 кг - свежи тиквички
200 г - сирене Грана Падано настъргано
зехтин Екстра Върджин
100 мл - сухо бяло вино
сол
свеж копър
щипка - две сух риган
накъсани листа свеж босилек
щипка - две - суха мащерка
БЕШАМЕЛ
1 литър - студено прясно мляко
6 с . л - универсално брашно
сол на вкус и щипка- две смляно индийско орехче, смлян черен пипер
100 г - масло
* ползвам кори за лазаня на Barilla. Не бланширам корите предварително!
Моцарелата се настъргва или се нарязва на дребни кубчета. Оставя се настрана.
Шунката и бекона се нарязват на дребни кубчета. Оставя се настрана.
Тиквичките се настъргват на едро ренде.
Изсипват се в гевгир, леко се посоляват, разбъркват се и се оставят да се отцедят. Зимните тиквички имат много вода и затова след като се поотцедят в гевгира ги прехвърлям в центрофуга за салата, завъртам ги, за да мога да извадя колкото се може повече вода от тях и наистина излиза още доста течност. (Не всеки разполага с центрофуга за зеленчуци, затова след като се отцедят в гевгира се прехвърлят в тигана и се задушават на котлон при периодично разбъркване.)
Червения лук се нарязва на много тънки филийки.
Загрява се зехтин в дълбок тиган, слагат се тиквичките, прибавя се лука, малко се посолява и се оставя на умерен котлон ,докато изври течността. Трябва да са почти сухи.
Накрая се посоляват със смлян черен пипер, сух риган, копър, суха мащерка, накъсани листа босилек, разбърква се и се сваля от котлона. Изваждат се и се оставят настрана.
В същия тиган на висока температура се запържват шунката и бекона. След като са се запържили добре се прибавя виното да деглазира и се оставя за още 2 - 3 минути. Изваждат се и се оставят настрана.
БЕШАМЕЛ
В касерола се стопява маслото, прибавят се една по една лъжиците брашно и се разбърква енергично с телена бъркалка. Маслото трябва да е поело брашното, да е сменило цвета си и да ухае приятно и тогава се налива по-малко от студеното прясно мляко. След като се поеме млякото се налива нова порция и през цялото време се разбърква с телената бъркалка. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос, като боза. Посолява се с малко сол и се настъргва индийско орехче. Сваля се от котлона. Бешамелът е готов.
На дъното на тавичка за печене 28/23-24 см се изсипват два - три малки черпака сос Бешамел.
Отгоре се подреждат корите за лазанята. В моята тавичка се побират по дължина 3 кори и малко допълвам с начупена кора. Поръсват се с плънката от тиквичките, разпределя се, следват кубчетата бекон и шунка, следва накъсана или настъргана моцарела, поръсва се с настъргано сирене. Полива се с 2 - 3 черпака Бешамел. Следва отново кори за лазаня, плънката от тиквичките, бекон и шунка, моцарела, сирене и Бешамел. Така се продължава до изчерпване на продуктите. В моята тавичка мога до 6 реда кори да подредя.
Последните кори се заливат обилно със сос Бешамел. Поръсва се със сирене.
Така подредена се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 30 минути. След това се отстранява фолиото и се допича за още 10 - 15 минути.
Коментари