ПИЛЕ "ОМЪЖИ СЕ ЗА МЕН" - MERRY ME CHICKEN


Рецептата може да се приготви с пилешки бутчета обезкостени и без кожа или пилешки гърди.
Рецептата за MERRY ME CHICKEN напълно оправдава името си с безспорен вкус и  кремообразна текстура. Това е запечено пилешко на тиган, окъпано в сос от сирене с пикантен аромат на сушени домати и топлината на италианските подправки, като се долавя още аромат на фин чесън и лимонова кора. Всяка хапка е покана за наслада , като Ви кара да си поискате още малко, така че внимавайте с кого споделяте тази разкошна рецепта, защото може и да получите и предложение. 
Може би по правилното заглавие би било : FLAVOR FUSION CHICKEN

4  - пилешки бутчета без кожа и кости, или пилешки гърди.  Работих с пилешки гърди.
- сол и смлян черен пипер
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - масло и още допълнително
3 скилиди - пресован чесън
1 ч . л - Чили люспи
1 ч . л - сух риган
1 ч л - суха мащерка
250 мл - пилешки бульон
200 мл - сметана 30%
1  равна с . л - дижонска горчица
1 с . л - доматено пюре
около 70 г - спанак на ситно нарязан
настъргана кора от 1 лимон
5 - 6 -  сушени  домати в зехтин, отцедени и нарязани на ситно
50 г - настърган пармезан
малко брашно
малко свеж босилек

Месото се покрива със свежо фолио и с чукче се начуква без да се разкъсва. Поставя се в брашно и се напудря и от двете страни.
В голям тиган се загряват 3 с . л . зехтин  и маслото на средна температура.
Запържва се месото до златисто и от двете страни, около 6 - 7 минути на страна. Изважда се и се оставя настрана.
В същия тиган, ако е необходимо се добавя още масло,  се сипват Чили люспите, риган, мащерка, пресован чесън и се готви при разбъркване за 30 секунди. 
Налива се бульона да деглазира и се изстъргва дъното на тигана, да се отлепят парченцата от пилешкото.
Добавя се сметаната, нарязаните сушени домати, нарязания спанак, настърганата лимонова кора и настърганото сирене. Разбърква се и се оставя да къкри за 3 - 4 минути, леко  да се сгъсти.
Връща се пилето в тигана със соковете си, полива се няколко пъти  с горещ сос и се добавя още 25 г масло, разбърква се.. Добавя се и накъсани листа босилек.





 

Коментари

Популярни публикации