СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ЗЕЛЕНЧУКОВ ТАРТ ПО ИДЕЯ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ROASTED MEDITERRANEAN VEGETABLE TART

Обичам печени зеленчуци,  свежа и вкусна вечеря и често приготвям. Ползвам всякакви, каквито имам в момента. Днес са най-обикновени, тиквичка , доматки, патладжан и повечко подправки. 
Тази рецепта я видях при JAMIE OLIVER и зеленчуците са представени върху прекрасно ,ронливо маслено тесто. Завършваше отгоре с риба аншоа. Риба не обичам и не ползвам в моята кухня, не е моята храна, колкото и да е полезна, не се готви у дома, но всеки друг може да я приготви и с малките рибки, като ги подреди най-отгоре. Всичко е по желание и вкус.


МАСЛЕНО ТЕСТО
330 г - универсално брашно
170 г - студено масло на кубчета
1 ч . л - сол
1/ 4 ч . л - кристална захар
80 - 100 мл - студена вода
ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ
6 - 7  - Чери домати  нарязани на  кръгчета
1 - малка тиквичка нарязана на тънки кръгчета
1 - малък патладжан нарязан на тънки кръгчета
1 глава - червен лук нарязан на тънки филийки
1 - червена чушка нарязана на  дребни кубчета
1 -  гръцка люта чушка, по избор, , нарязана на дребно*
10 - 12 маслини Каламата
70 г - Фета сирене
70 г - настърган пармезан
1 ч .л - сух риган
1 ч . л - сух босилек
1/2 ч . л - суха мащерка
сол и смлян черен пипер.
* гръцката люта чушка е като нашенската сиврия, тъничка люспа, но изключително пикантна, често я ползвам и я показвам 



В кухненски робот се изсипва брашното, захарта, солта и се прибавят половината кубчетата масло. Завърта се на няколко пулсации, около 30 секунди, докато се образуват големи трохи. 
Добавя се останалото масло и се завърта за още 1 минута.
Прибавя се студената вода, първо 80 мл , завърта се на няколко пулсации,  ако все още тестото е сухо се прибавят и останалите 20 мл. 
Изважда се и се омесва бързо върху малко брашно, не повече от 30 - 40 секунди,  да се получи гладка, мека топка без да лепи по пръстите на ръката. Оформя се на диск, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник за 45 - 60 минути.


ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ
През това време се приготвят зеленчуците.
В купичка се смесват всички сухи подправки. Оставят се настрана до ползването им.
Доматите се нарязват на кръгчета, следват тиквичките на кръгчета, патладжанът се обелва на райета и също се нарязва на кръгчета, следва червения лук на тънки филийки, червената чушка на дребни кубчета, а лютивата чушка се нарязва много тъничко, удобно е да се реже с ножица. 
Всички зеленчуци се изсипват в дълбока купа, поливат се с 3 - 4 с. л.  зехтин, поръсват се сол и смлян чер пипер, разбъркват се добре и се изсипват в плоска тава върху хартия за печене. 
Запичат се на 180 градуса за около 20  - 25 минути.
Изваждат се, поръсват се със сухите подправки и се охлажда.
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно с дебелина около 4 -5 мм.
С помощта на точилката се пренася в тарт - формата-  32, 5/22, 5 см
С пръсти се оформя дъното и стените по реброваната част. Излишното тесто се изрязва.  Дъното се набожда с вилица. 
Оставя се в хладилник за още 20 - 30 минути.
Върху тестото се поставя  хартия за печене и се изсипват керамични перли /боб  за печене, да се извърши т.нар. "сляпо печене".
Запича се на 180 градуса за около 15 - 20 минути, или докато основата засъхне.
Изважда се запеченото тесто, отстраняват се перлите/боб  и хартията. 
Охлажда се за кратко.
Посипва се с 2/3 от настъргания пармезан.
Изсипват се зеленчуците, разпределят се. Отгоре са разхвърлят маслините и натрошеното сирене Фета. Отгоре се поставят се 1 - 2 клонки свежа мащерка.
Полива се с 2 с . л.  зехтин
Пече се на 190 градуса за около 30 - 35 минути
При сервиране се поръсва с още малко пармезан.






Коментари

Популярни публикации