ПОЛСКА БАБКА С КРЕМ - СИРЕНЕ И ВИШНИ / ЧЕРЕШИ - CREAM CHEESE BABKA

 

Еврейска BABKA  с произход от Полша, последствие адаптирана  в сладкиш с мая още през 1990 г с началото на емиграцията на евреите Ашкенази  в САЩ  най-вече в  в Ню Йорк.
Този великденски  десерт, който прилича на нашенски козунак, но и не е, е силно уважаван във  всеки дом в Полша и винаги се приготвя за празниците.  Вариантите за плънки са много, шоколад и ядки, плодови пълнежи, само с какао, със сухи плодове, всичко е по избор.
Избрах рецепта с плънка от крем - сирене и мармалад от гуава, като смятах, че мармалад от гуава ще намеря и при нас, но няма, не се внася. В интерес на истината не знаех какво е гуава и трябваше да прочета ,че е вид тропически плод, силно захарен.  Има много видове гуава, с вкус на лимон, на ябълка и други.
Рецептата предлага гуавата  да се замени с друг вид плодова плънка и избрах замразени вишни.  
Получи се разкошна свежа, уникално вкусна  Бабка с вкус на леко киселите вишни и сочност от крем - сиренето.

ТЕСТО
250 г - универсално брашно
250 г - брашно Манитоба*
70 г - кристална захар
8 г - суха мая
щипка - сол
1 - яйце L
2 - яйчени жълтъка L
180 мл - хладко прясно мляко
1/2 ч . л - ванилова паста, или сух ванилин
100 г - масло на стайна температура
за намазване  -  яйце с капки прясно мляко
ПЛЪНКА
340 г - крем - сирене
50 г - кристална захар
1 ч . л - ванилова паста, или сух ванилин 2 -3 пакетчета
ВИШНИ 
450 г - вишни /череши, замразени
1 пълна с . л - царевично нишесте
3 с . л - кристална захар за плодовете
СИРОП ЗА НАМАЗВАНЕ
1 к . ч - кристална захар
1 к . ч - вода
* не е задължително да се ползва брашно Манитоба, но е добре да е с по  - висок % протеин


В купата на миксера се смесва пресятото брашно,  захарта, сухата мая, и солта, разбъркват се. ( не всеки разполага с голям миксер,  може и да се ползва обикновен миксер с бъркалките за тесто, но това е само за началото, след това ще трябва да се измеси на ръка, но не е трудно, защото тестото е много пухкаво и меко, удобно за работа.)
Добавя се цялото яйце и жълтъците, ваниловата паста и бавно се размесва с куката за тесто.  По време на размесването се прибавя на струйка и прясното мляко.  Измесването продължава за около 3 - 4 минути на средна скорост или докато се образува груба топка тесто. В зависимост от вида на брашното течността може леко да варира +/- ,  но само до 1 с . л.  прясно мляко в допълнение.
Добавя се мекото масло наведнъж и месенето продължава,  около 10 - 15 минути на средна скорост, докато се образува гладка топка тесто, която е "почистила" стените на миксера. Получава се меко, въздушно и еластично тесто, което не трябва да лепи по пръстите на ръката.
Прехвърля се в намаслена купа с масло, като се намазва леко и отгоре, покрива се и се оставя да втаса на стайна температура ,докато изпълни двойно купата.
ПЛЪНКА
Вишните се изсипват с касерола, прибавя се 1 - 2 с . л . вода и  3 с . л . захар, ако се ползват череши се намалява захарта до 1 - 1/2 с. л. Разбъркват се и се оставят да кипнат. 
Нишестето се разтваря в няколко лъжици студена вода  и се изсипва при плодовете, разбърква се, готви се , докато сместа се сгъсти, около 3 - 4 минути, или щом започнат да се появяват мехури означава, че сместа е готова. 
Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.
В купа се разбърква крем - сиренето и  50 г захар с ванилията.  Мисловно се дели на 4 части. Оставя се настрана.
СИРОП
Захарта и водата се изсипват в касерола и на умерен котлон се вари при разбъркване,  за около 5 минути. Охлажда се и се оставя настрана. 
Приготвят се 2  кейкови форми  25 - 27 /12 см с хартия за печене на дъното.
Втасалото тесто се изважда, не е необходимо да има брашно по работната повърхност, тестото не лепи, и се дели на две равни части, около 450 - 480 г всяка.
Всяка част се разточва с точилка на правоъгълник около 55  см. или да е два пъти по голямо от формата. Оформят се страните.
Двете половинки на тестото се намазват с крем - сирене посредством обратна лъжица или сервизен нож, шпатула, като се оставя празно пространство по средата около 2 - 3 см, също и по края на тестото 2 см остават ненамазани.


Върху крем - сиренето шахматно с чаена лъжица се поставят вишните, около 2 ч . л . на всяко място като  плънката леко се издължава, да не е като купчина.


След като е поставена плънката от дългата страна се навива на руло. 
Рулото точно по средата се свива, да се оформи във форма на U. 
Прехвърля , усуква се, се едната страна върху другата. Не се плете!


Така оформени се  поставят във формите , покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат, докато се вдигне тестото., около 40 - 45 минути.
Пече се  в загрята фурна  на 170 градуса с вентилатор за около 45 - 50 минути-
Трябва да се получи хубава добре изпечени коричка.
Изваждат се от фурната и още докато са топли се намазват със студен сироп.
След  около 40 минути се изваждат върху решетка.










Коментари

Популярни публикации