ПОРТОКАЛОВО - ШОКОЛАДОВА ТОРТА ФИЕСТА - TORTA ARANCIA E CIOCCOLATO FIESTA


Шоколад и портокал, това е любов от пръв поглед!  Тортата се характеризира с два  много   различни вкуса, но точно тази магия е в контраста, с който се допълват  взаимно. Наситеният вкус на шоколада се съчетава много добре  с плодовете и свежите нюанси  на портокала и в крайна сметка този торта очарова всеки.
Рецептата е много лесна, няма  никаква сложност, има един пухкав пандишпан, крем с аромат на портокал и обилна заливка от шоколад, и това е.

ПАНДИШПАН
5 - яйца М ( 250 г)*
100 г - брашно за сладкиши и торти
настъргана кора от 1 БИО портокал
135 г - кристална захар
35 г - царевично нишесте
1 ч л - ванилова паста
щипка - сол
ПОРТОКАЛОВ КРЕМ
400 г - прясно мляко
130 г - кристална захар
3 - яйчени жълтъка М
2 с . л - ликьор Cointreau
50 г - сок от портокал
40 г - царевично нишесте
настъргана кора от  1 БИО  портокал
ПОРТОКАЛОВ СИРОП
130 г - портокалов сок
2 с . л - кристална захар
30 г- ликьор Cointreau
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
250 г - черен кувертюр
150 г -масло 
* всички мерки са  в грам!


За да се приготви торта FIESTA  е добре да се направи от предния ден пандишпана и крема, така добре ще са охладени.
ПАНДИШПАН
Разбиват се яйцата, солта, ванилията и захарта докато увеличат тройно обема си, или за 10 минути на висока скорост на миксера. Когато се вдигнат бъркалките на миксера сместа трябва да може да рисува цифри, това говори, че е добре разбита.
Добавя се настърганата кора от портокал, следва през цедка брашното  с нишестето.
Разбърква се с шпатула внимателно, да не спадне обема на  сместа.
Сместа се изсипва в тортена форма с ринг и d 22 см с хартия за печене  на дъното на формата.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 160 - 165 градуса , за около 30 минути, или до суха клечка.
Изключва се фурната и малко се отваря вратичката й, като се подпира с дървена дръжка на шпатула. Оставя се така за 1 нощ.
ПОРТОКАЛОВ КРЕМ
Млякото се сгорещява до точка на кипене с изрязани цели кори от  1 портокал.
В купа се  разбърква с телена бъркалка жълтъците и захарта. Добавя се изцеден портокалов сок, разбърква се и се прибавя през цедка нишестето. Добре се разбърква до еднородност. Отстраняват се портокаловите кори, залива се с малко от горещото мляко при разбъркване,  да се темперира, разбърква се и цялата смес се връща обратно в касеролата и се поставя на умерен към слаб котлон. Сварява се гъст крем при енергично разбъркване с телена бъркалка.  Сваля се от котлона е се прибавя ликьора., разбърква се. Пресипва се в купа изплакната със студена вода, покрива се плътно със свежо фолио и се оставя за 1 нощ. ( ако има притеснения относно алкохола, тогава се прибавя още докато крема е на котлона, така ще се изпари алкохола и ще остане само аромат.)
ПОТОКАЛОВ  ДИП () сироп)
В касерола се изсипва 130 г изцеден портокалов сок и се прибавят 2 с . л. захар. Оставя се на котлон да заври при  разбъркване и веднага се сваля, прибавя се ликьора, разбърка се.  Охлажда се до стайна температура. Оставя се настрана.
СГЛОБЯВАНЕ
Работи се в същата форма!
С миксер се разбива до гладкост крема и се поставя в пош. Крайчето на поша се срязва с  ширина около 1/2 до 1 см.
Разполовява се пандишпана на 2 платки. 
Едната платка се поставя във формата. навлажнява се посредством четка с портокаловия дип. 
Поставя се цялото количество крем, като се започва от средата, като се правят спирали към  стените на формата.  Заглажда се.
Втората платка се обръща, дъното да стане горно и се поставя върху крема, леко се притиска. Отново се навлажнява с портокалов дип.
Оставя се на студено за 2 - 3 часа.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
Тортата се освобождава от ринга.
Поставя се върху висок буркан или обърната купа, а под него се поставя хартия за печене, там ще  се стича излишното количество шоколад, а той не е малко.  Този шоколад после ще се събере, така че не се изхвърля хартията!
В касерола се начупват парчетата шоколад ,прибавя се и маслото. На слаб котлон (от 9-та степен на 1 - ца)  се разтопяват при разбъркване.


Свалят се от котлона и се оставят на стайна температура за 15 - 20 минути леко да се охлади.
Шоколадовата смес се излива по средата на тортата, леко се накланя  да се стече по стените. Отгоре не се заглажда с шпатула.!
Събира се останалия шоколад, поставя се в пош с много тъничък отвор и се правят малки  тънки щрихи, нещо като зиг - заг. 
По всяка вероятност от шоколада ще остане известно количество и се прехвърля в купичка, покрива се с фолио и се прибира в хладилник. Тъй като няма сметана при разтопяването на шоколада може да се съхранява дълго време и да послужи за друг вид шоколадова залива, като първо отново се втечни на най-ниската степен на котлона. 
Оставя се в хладилник за 1 час.
Декорира се  с резенчета портокал.





Коментари

Популярни публикации