ДРУГ ВИД КАРТОФЕНА КРЕМООБРАЗНА ЗАПЕКАНКА

 

Да се приготви запеканка е лесно, бързо и много вкусно и може би е малко "обери остатъчно сирене от хладилник",  както е тук. Имах по - малко сирена от Чедър, малко Ементал, малко Моцарела и нашенски кашкавал и цяло парче Пармиджано. Пармиджаното е за отгоре ,за обилна поръска на запеканката, другите сирена си настъргах и ги вложих успешно и още разни работи имаше и така следва рецептата.

1 кг - картофи
50 г - настърган български кашкавал
100 г - настъргана Моцарела
100 г - настърган Чедър
50 г - настърган Ементал 
2 - настъргани твърдо  сварени яйца
3 - настъргани средно големи моркова
400 мл - сметана 30%
100 мл - прясно мляко
сол, смлян черен пипер, индийско орехче
малко масло за намазване на тавичката
120 г - настъргано Пармиджано
копър, магданоз


Картофите  се сваряват за около 15 минути. 
Заливат се със  студена вода, изчаква се 5 минути и се обелват.
Оставят се в купа да се охладят, ако са топли няма да може да се нарежат на филийки, ще се чупят, въпреки че това не е проблем.
Приготвят се всички сирена без Пармиджаното , настъргват се на едро ренде и се разбъркват.
Яйцата се настъргват също на едро ренде.
Морковите се настъргват на едро ренде. ( за удобство ги смилам в ръчен блендер и стават на изключително малки кубчета )
В купа се смесва сметаната, прясното мляко, солта, черен пипер и индийското орехче
Приготвя се тавичка и се намаслявя с парче меко масло.
Подреждат се филийките картофи. 
Посипват се със 1 до 2 шепи сирена. 
Разхвърлят се настърганите моркови и яйцата.
Посолява се със сол, смлян черен пипер.
Отново се подреждат филийки картофи и отново се разхвърлят сирената, морковите и яйцата.
След като се приключи с плънката се залива със сметаната и прясното мляко.
Отгоре обилно се поръсва с настъргано пармиджано.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 180 градуса за около 30 -  40 минути.
Поръсва се с  наситнен копър и магданоз.




Коментари

Популярни публикации