ЛАЗАНЯ СЪС СПАНАК, ГЪБИ И РИКОТА - LASAGNE RICOTTA E SPINACI


Донесоха ми много свеж и чист спанак около 1 кг. Почистих го, бланширах го, разделих си го на две части, едната замразих, а другата част реших да  сготвя лазаня. Имах и гъби, кралска печурка, обикновена печурка и суха манатарка и реших и тях да ползвам в лазанята. Сирената вече е ясно, че имам ,защото ако няма сирена, няма да има и лазаня.
Получи се много хубава, много сочна и вкусна лазаня и всички много я одобриха.
Преди да започна погледнах насам и натам за рецепти, нещо да ме ориентира, че не бях правила така лазаня, но нищо не ме гръбна, все нещо ми липсваше. 
Харесах си една  рецепта с добавка на маскарпоне само 125 г, а имах една кутия от 500 г, сега да я отворя само заради 125 г нещо не ми се видя добра идея, освен това тази рецепта не ме и хвана, защото половината мерки бях в чаши, а другата част в грамажи, това е несериозно представяне на която й да е рецепта, отхвърлих я на момента.
Направих я по свои усет и вкус.

400 г - спанак
1 връзка .- зелен лук нарязан на ситно
1 стрък - пресен чесън, нарязан на ситно
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
50 г - масло
200 г - кралска печурка
200 г - обикновена печурка
30 г - суха манатарка
100 г - настъргана моцарела, или на дребни кубчета
150 г - рикота
150 г - настърган пармезан
щипка - две - мащерка
накъсан - босилек
БЕШАМЕЛ
1 л - студено прясно мляко
100 г - универсално брашно
сол,  индийско орехче и смлян бял пипер
100 г - масло
1 - яйчен жълтък
ползвам кори на Barilla не ги бланширам предварително!

Гъбите, печурките,  се обелват с остро ножче. Не се мият под течаща вода, да не поемат прекалено много вода. Избърсват се с влажна домакинска хартия. нарязват се на филийки. Оставят се настрана.
Сухата манатарка се залива с вряща вода, оставя се за 10 минути и след това се отцежда, Нарязва се на ситно., оставя се настрана.
Във вода с 3 - 4 с . л . оцет се накисва спанака. 
Оставя се за 10 -  15 минути и след това се измива много хубаво под течаща вода. Оставя се да се отцеди. След това се нарязва на ситно. Ползвам ножица за зеленчуци и става много бързо.
В голяма касерола се загрява маслото и зехтина. Прибавя се наситнен зелен лук и чесън, разбъркват се за около 2 - 3 минути. 
На порции се прибавя спанака, да се задуши, да спадне и се готви за кратко, да не се загуби зеления цвят. посолява се с малко сол. Изважда се с решетъчна лъжица.
В същата касерола се добавя още малко зехтин и се задушават гъбите за около 10 минути, да останат на мазнина. Добавя се мащерката и накъсани листа босилек.
Изваждат се с решетъчна лъжица и се прибавят към спанака. Охлажда се за кратко и се прибавя рикотата. Хубаво се разбърква до еднородна смес. Оставя се настрана.
Моцарелата се настъргва, също и  пармезана. 
БЕШАМЕЛ
В касерола се запича брашното до хубав бежов цвят  и да започне да ухае приятно на запечено брашно. Прибавя се маслото при енергично разбъркване. Започва да се прибавя студеното мляко на порции при постоянно разбъркване с телена бъркалка. Прибавя се малко сол, смлян бял пипер, щипка - две смляно индийско орехче.
След като кипне се сваля от котлона и с черпак се отлива в купичка. Прибавя се жълтъка при разбъркване, добре да се темперира. Връща се цялата смес обратно в касеролата. Бешамелът трябва да е по - рядък, за да може добре да напои корите.
В тавичка за печене 30/20/6 см се сипва струйка зехтин. Отгоре се изсипва 1 черпак от сос Бешамел, разпределя се.
Подреждат се кори, при мен се събират 3 броя по дължина, и върху тях се разпределя плънката от спанака и гъбите, трябва добре да покрие корите. 
Разхвърлят се кубчета моцарела и се поръсва с настърганото сирене. Залива се с 1 черпак сос, отново кори, плънка от спанак и гъби и следват сирената. Така до изчерпване на продуктите. 
Завършва се с останалия Бешамел и се поръсва с настъргано сирене.
Покрива се с алуминиево фолио.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 40  минути.
Отстранява се фолиото и се допича за още 10 минути.
Лазанята със спанак и гъби е готова.













Коментари

Популярни публикации