ЯГОДОВА СБРИЧОЛАТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ - SBRICIOLATA ALLE FRAGOLE SENZA COTTURA

 

Тази рецепта за бисквитена сбричолата е идеален десерт, много бърз,  който много прилича на чейзкейк, защото съставките в общи линии са едни и същи. Много е свежа , това се дължи на пресните ягоди и много умерена на сладост, което е предимство.

БИСКВИТЕНА ОСНОВА
300 г - универсални маслени бисквити
115 г - разтопено масло
ПЛЪНКА
400 г - рикота
50 г - пудра захар
150 г - конфитюр от ягоди ( гъсто сладко от ягоди)
10 - 12 броя - свежи ягоди
ЗА ПОКРИВАНЕ
150 г - универсални маслени бисквити
60 г - разтопено масло


ОСНОВА
В блендер се смилат бисквитите до прах. Добавя се разтопеното масло и хубаво се разбърква до мокър пясък. 
Тарт форма с подвижно дъно и леко намаслен реброван борд,  d 23-4 см, така добре ще се залепят бисквитите.
Цялата смес се изсипва в тарт формата с подвижното дъно, като  първо с пръсти се оформя борда, а след това и основата. Така оформен се прибира в хладилник за около 10 - 15 минути.
След като е стегнал добре се изважда и се поставя конфитюра от ягоди, разпределя се по цялото дъно с обратна лъжица.
Рикотата се минава през цедка, така ще стане пухкава и няма да има бучици. 
Към нея се прибавя захарта и добре се разбърква с телена бъркалка.
Половината от рикотата се слага с пош, отрязва се крайчето  около 1/2 см и се разпределя върху конфитюра. Така няма да се смеси със сладкото. Заглажда се с обратна лъжица.
Свежите ягоди се  почистват, измитат и подсушават. 
Нарязват се на половинки, ако са малки, и ако са големи се режат на филийки. Подреждат се върху рикотата една до друга из цялата повърхност.
След като са подредени се заливат с останалата рикота, разпределя се с обратна лъжица.
Така приготвена сбричолатата се оставя отново  в хладилник за 10 - 15 минути
ПОКРИТИЕ
Разтопява се маслото.
Половината от бисквитите се смилат до прах, а другата част се начупват или нарязват с нож, за да има малко по-големи парченца, но последното не е задължително може всички да са смлени до прах. Прибавя се  разтопеното масло и добре се разбърква до мокър пясък.
Изсипват се върху  рикотата,  разпределя се.
Оставя се в хладилник за 1 нощ.
Преди да се поднесе се освобождава от ринга на тартата , като се загрява с длани отдолу ,да може да се освободи добре борда и да не се счупи.
По желание може да се посипе пудра захар.



Коментари

Популярни публикации