ДОМАТИ С ОРИЗ

 

Домати с ориз, много непретенциозно, но и много вкусно и  лятно,  все едно са се събрали слънчевите лъчи в зрелите домати, аромати на пресни билки и хубав ориз, а за  още малко разкош и хубави маслини за повече пикантен вкус. Обичам такъв род храна,  обикновена и бързото готвене е предимство в летните жеги.

220 г - ориз Арборио или Карнароли
1 - глава наситнен лук
600 г -обелени пасирани домати 
1  - чушка Сиврия на дребни кубчета
1 - морков на дребни кубчета, или настърган
1 ч . л - кристална захар
1 скилида - пресован чесън
сол,  смлян черен пипер и няколко зърна микс на черен пипер, наситнен магданоз, щипка - две наситнена свежа мащерка и наситнен риган, няколко шепи маслини Каламата
зехтин Екстра Върджин
1/4 ч . л - Рас Ел Ханут, това е много подходяща подправка основно за ориз

В тенджера се загрява около 60 - 70 мл зехтин. Постните ястия обичат повечко зехтин
Прибавя се наситнен лук, настърган морков и чушката. Запържват се за 3 -4 минути на умерен котлон. Добавя се и пасиран чесън, разбърква е.
Доматите се обелват и се пасират, но така, че да останат малки парченца. Добавят се към омекналите зеленчуци.  Добавя се и 1 ч . л . захар, да убие киселинността на домата, но ако е необходимо. Поставя се капак и се задушава за около 5 - 6 минути.
През това време се измива ориза под течаща студена вода, отцежда се и се прибавя при разбъркване, за около 2 минути, до прозрачен. 
Налива се около 500 мл гореща вода, разбърква се.
Посолява се със сол, смлян черен пипер и зърна микс на черен пипер, Рас Ел Ханут,  мащерка, и риган. Оставя се да котлона да къкри да набъбне ориза при периодично разбъркване. Ако е необходимо се налива по - малко гореща вода.
Добавят се маслините, разбърква се,  да се разпределят.
Когато ориза е поел течността и е останала малко на дъното се сваля от котлона. Похлупва се с капак, за 7 - 10 минути.
Посипва се обилно с наситнен магданоз.




Коментари

Популярни публикации