ДОМАШЕН ИТАЛИАНСКИ ДОМАТЕН ТАРТ - HOMEMADE ITALIAN TOMATO PIE

 

Тази много вкусна рецепта за италиански доматен тарт може по два начина да се направи. Може само  да се опече тартата самостоятено и да се напълни с домати, подправки и моцарела и да се поднесе на масата, или както аз предпочетох да изпека тартата, да я намаже с босилеково песто и да подредя доматите и моцарелата, отново да я вкарам във фурната, да се допече, колкото горещината да "грабне" доматите и да се разтече моцарелата. 
Определена се направих грешка! Получи се разкошно хрупкава основа, тарта,  със сочни домати, подправките се усещат много хубаво от горещината на фурната им се засилва аромата и моцарелата се е разтопила приятно, но всичко е въпрос на избор.

260 г - универсално брашно
1/4 ч . л - сол
50 г - зехтин Екстра Върджин
130 мл - студена вода + 1 с . л при необходимост
щипка - две сух риган
и още
2 -  твърди добре узрели  домата
125 г - песто  от босилек
1 ч . л - сух риган
1 ч . л - сух босилек
1/2 ч . л - сол
1 с . л - зехтин Екстра Върджин за поръска
1 с . л - балсамико за поръска
около 150 г - моцарела нарязани на филийки
риган, босилек, сол на люспи


В робот се изсипва брашното, ригана, солта и зехтина. Завърта се на два - три оборота и се прибавя наведнъж водата. Завърта се на принципа на старт - стоп бутона, докато се образува тесто. Тестото,  ако е прекалено сухо се добавя и 1 с . л . студена вода, но рецептата е много точна и не съм добавяла повече вода. Изважда се и се омесва между дланите на ръцете ,до гладка топка тесто. Тестото не лепи по ръцете и е много подходящо да се измеси без да се добавя повече брашно. 
Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.


Моцарелата се нарязва на филийки
Доматите се нарязват също на тънки филийки, около 3 мм
Приготвят се подправките.
Охладеното тесто се разточва върху хартия за печене около 25 см в диаметър.
Прехвърля се в тарт форма с d 20 см и с реброван борд.
Първо се оформя борда и след това се оформя дъното. 
Надупчва се с вилица.
Върху тестото се поставя хартия за печене и се напълва с перли за печене или сухи бобови зърна.



Поставя се в гореща фурна с вентилатор на 180 градуса и се пече 10 - 14 минути.
Изважда се от фурната, отстраняват се перлите и хартията и се допича за още 10 - 12  минути. Изважда се и се охлажда.
Намазва се с пестото от босилек.
Върху пестото се подреждат резени домати и резени моцарела, като се редуват.
Поръсва се с риган и сух босилек. 
Полива се със зехтин и балсамико.


Пече се в загрята фурна на 180 градуса , докато доматите омекнат и се разтопи моцарелата.
Сервира се гореща с накъсани листа босилек и добавка от резен  моцарела и се поръсва с малко сол на люспи.









Коментари

Популярни публикации