КРОСТАТА С ЧЕРЕШИ И С КРЕМ ОТ ШАМ ФЪСТЪК - CHERRY PISTACHIO PIE


 Представям рецепта за изключително добър черешов пай, кростата,  на небезизвестния MasterChef  Bruno Albouze.  Винаги съм споделяла, че трудно се работят неговите рецепти, много са сложни, изискват голяма техника, също и уреди, тави и тавички, форми и формички,  и най-вече познаване на сладкарството из основа, което при мен, е трудно постижимо. За нето е професия, и то професия с главна буква,  за мен е малко хоби. Затова мога да избирам само лесните рецепти, с тези с които мога да се справя, но и те  понякога са сложни за мен. 
Тази рецепта е изключителна на вкус!  
Вълшебен крем от марципан и крем от шам фъстък и допълнения и свежи сочни череши в прекрасно маслено тесто. За мен е кростата, защото е маслена кора от ронливо тесто, или пясъчно тесто, което се пече на сляпо  и след това  обикновено се напълва със сладкарски крем придружен със сезонни плодове и този вид кростата се нарича crostata di frutta
Тази кростата е удоволствие за сетивата, събужда у всекиго неустоимо желание за парче  сладкиш!


125 г - студено масло на кубчета
90 г - кристална захар
2 - студени яйчени жълтъка (35 - 37 г) L
200 г - брашно 00
щипка - сол
ПЪЛНЕЖ
300 г - марципан нарязан на дребни кубчета
60 г - пудра захар
2 - студени цели яйца L
2 - студени яйчени жълтъка 
50 г - студена леко твърда паста от шам фъстък
150 г - студена заквасена сметана
90 г - разтопено масло на стайна температура
30 г . царевично нишесте
капка бадемов екстракт * - не се пропуска!
* ползвам бадемов екстракт на Wilton, и е изключително наситен, до горчивина, затова се добавя само капка никога повече, защото сладкишите ще горчат, всеки преценява каква ползва.
400 - 450 г - черни череши

КРОСТАТА
В кухненски робот се изсипва брашното, солта и  захарта и се завърта на един оборот, да се смесят. Добавя се маслото на кубчета и се разбива до трохи. Прибавят се жълтъците и отново се разбива и следва да се прибави брашното. Завърта се докато започне за се оформя топка тесто.
Изважда се и се оформя на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник най-малко за 4 часа или за 1 нощ. Оставих го за 1 нощ.
Охладеното тесто, за 1 нощ е втвърдено, се оставя на стайна температура малко да се отпусне, колкото да може да се разточи с набрашнена точилка около 25 - 26 см.
Прехвърля се в намаслена тарт форма с борд с d 20 см и h 3 - 3.5 см
Първо се оформя борда с пръсти, а след това дъното на тартата. Не се притеснявайте, ако на места се пропука, да се скъса, масленото тесто лесно се залепя с пръсти, изобщо не е проблем.
Така оформена тартата се покрива с хартия за печене, не се набожда с вилица,  и се напълва с перли за печене, да се извърши "сляпо" печене на 175 градуса с вентилатор за около 10 - 12 минути. 
Изважда се, отстранява  се хартията с перлите и се допича за още 10 минути.
Оставя се да се охлади напълно.
ПЪЛНЕЖ
В кухненски робот се разбива марципана с пудрата захар. Когато четох и разучавах  рецептата, има и видео, нямаше проблем да се разбие марципана, стана  на трохи със захарта. Но при мен се получи проблем, като не можах да го разбия на трохи , а се превърна в голяма топка , която, колкото  и да се опитвах да разбия беше невъзможно, стоеше си на топка и се търкаляше из робота. Затова го извадих и го накъсах на мънички парченца и отново го завъртях, сега вече нещата се подобриха, така че имайте понякога и малко съобразителност, как да направите нещата удобни за работа. 
Добавят се и останалите съставки, първо яйцата и жълтъците, следва пастата от шам фъстък, заквасената сметана, разтопеното масло царевичното нишесте и задължителната капка бадемов екстракт. Всичко много добре се разбива до пълна гладкост. Прехвърля се в купа и се оставя в хладилник за 1 час.
През това време се почистват черешите. Оставят се в цедка да се изцедят, колкото е възможно.


В охладената кростата се изсипва 2/3 от пълнежа,  не се препълва, ще остане около 1 ч.ч., която е много подходяща да топинг към сладолед.
Отгоре се подреждат черешите, една до друга, като се започва от външната страна и така до средата.
Пече се в затоплена фурна на 175 градуса с вентилатор за около 40 - 45 минути.
Охлажда се напълно
Поръсва се с малко пудра захар и начупен шам фъстък.









Коментари

Популярни публикации