КАК СЕ ПРИГОТВЯ ГРЪЦКИ СОС TZATZIKI - HOW TO MAKE GREEK TZATZIKI SAUCE
Рецептата е за автентичен гръцки пикантен сос Tzatziki, който винаги се предлага с кебап или сувлаки. Също така може да се сервира с печени картофи, и по принцип е един освежаващ дип към свежи зеленчуци.
За разлика от нашенския таратор, който често присъства на лятната ни маса и по принцип е с накълцана краставица на дребни кубчета, това е много характерно за таратора, в гръцката рецепта краставицата е настъргана на едро ренде. Уточнявам го, защото двете рецепти са близки по състав, но има и съществена разлика при гърците, която трябва да се спази, ако искаме да имаме на масата си оригиналното Greek Tzatziki.
1 голяма краставица
300 г - цедено гръцко кисело мляко
1 малка скилида - чесън
3 с . л - бял винен оцет ( бяло вино)
1/4 връзка - наситнен копър
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
сол, смлян черен пипер
и още малко зехтин и копър
Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде. Поставя се в купа и се прибавя 1 с . л . бял винен оцет и щипка сол. Разбърква се и се оставя настрана.
В хаванче се счуква скилидата чесън с малко сол, прибавят се 2 с . л . бял винен оцет и 2 с . л . зехтин и киселото мляко. Разбърква се, докато стане кремообразна смес.
От купата краставицата се поставя в тензух / памучна кърпа и много хубаво се изцежда, да пусне всякаква течност.
Прибавя се към киселото мляко, разбърква се.
Добавя се още малко сол, ако е необходимо, наситнен копър и смлян черен пипер, разбърква се.
Изсипва се в купички, като се поръсва още малко зехтин и отстрани се долавя още малко копър за повече разкош.
В някои по скъпи гръцки ресторанти може да се предложи, като в съставките е включена и заквасена сметана, за още по-голяма плътност .
Коментари