КАК СЕ ПРИГОТВЯ ГРЪЦКИ СОС TZATZIKI - HOW TO MAKE GREEK TZATZIKI SAUCE

 

Рецептата е за автентичен гръцки  пикантен сос Tzatziki, който винаги се предлага с кебап или сувлаки. Също така може да се сервира с печени картофи, и по принцип е един освежаващ дип към свежи  зеленчуци.
За разлика от нашенския таратор, който често присъства на лятната ни маса и по принцип е с накълцана краставица на дребни кубчета, това е много  характерно за таратора, в  гръцката рецепта краставицата е настъргана на едро ренде. Уточнявам го, защото двете рецепти са близки по състав, но има и съществена разлика  при гърците, която трябва да се спази, ако искаме да имаме на масата си оригиналното Greek Tzatziki.

1 голяма краставица
300 г - цедено гръцко кисело мляко
1 малка скилида - чесън
3 с . л - бял винен оцет ( бяло вино)
1/4 връзка - наситнен копър
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
сол, смлян черен пипер
и още малко зехтин и копър

Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде. Поставя се в купа и се прибавя 1 с . л . бял винен оцет и щипка сол. Разбърква се и се оставя настрана.
В хаванче се счуква скилидата чесън с малко сол, прибавят се 2 с . л . бял винен оцет и 2 с . л . зехтин и киселото мляко.  Разбърква се,  докато стане кремообразна смес.
От купата краставицата се поставя в тензух / памучна кърпа и много хубаво се изцежда, да пусне всякаква течност.
Прибавя се към киселото мляко, разбърква се.
Добавя се още малко сол, ако е необходимо, наситнен копър  и смлян черен пипер, разбърква се.
Изсипва се в купички, като се поръсва още малко зехтин и отстрани се долавя още малко копър за повече разкош.
В някои по скъпи гръцки ресторанти може да се предложи, като в съставките е включена и заквасена сметана, за още по-голяма плътност .



Коментари

Популярни публикации