ГРЪЦКА МУСАКА С ПАТЛАДЖАН, КЕФАЛОТИРИ И ЗАЛИВКА СЪС СОС БЕШАМЕЛ - GREEK MOUSSAKA WITH EGGPLANT AND MEAT

 

Рецепта за комфортна храна. Пластове патладжани и богата месна плънка и кремообразен сос Бешамел изпечен до златисто. 
Това е средиземноморска класика!


около 900 г  - патладжани
1 глава- наситнен лук
1 скилида - пресован чесън
4  с . л -  зехтин Екстра Върджин, разделени + още за резените патладжани
500 г - телешка кайма
400 г - пасирани домати от консерва + 2 ч . л - доматено пюре
120 мл - сухо червено вино
1 равна  ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - настъргано индийско орехче
1/2 ч . л - суха мащерка
1/2 ч . л - сух риган
БЕШАМЕЛ
750 мл - студено прясно мляко
60 г - универсално брашно
60 г -масло
3 - жълтъка
сол, смлян бял пипер, индийско орехче
около 100 г - разделено на две  настъргано кефалотири* ( настърган пармезан)
кефалотири е гръцки вид твърдо сирене, много подходящо за поръска на всякакъв вид мусака и не само. 
Патладжаните се обелват на райета.  Нарязват се на филийки, или на шайби  около  1 см  дебелина. Посипват се със сол, разтриват се и се подреждат в тавичка под наклон, да се отцеди  горчивия  сок, за около 20 минути. След това се измиват под течаща вода и се попиват в домакинска хартия.
Всеки резен патладжан се намазва обилно със зехтин  и се подреждат в тава върху хартия за печене. Запичат се във фурната на 180 градуса, до леко златисто. Тук има едно малко уточнение, че филийките патладжан по принцип се изпържват в зехтин до златисто, но така мусаката става доста тежка, затова предпочитам да ги запека във фурната, всичко е въпрос на избор.


Докато се запичат патладжаните се приготвя МЕСНАТА ПЛЪНКА.
В касерола с  около  2 с . л .зехтин се се задушава наситнената глава лук до омекване. Прибавя се пасиран чесън, запържва се за кратко и се прибавя каймата. Разбърква се докато стане на трохи. Прибавя се виното и се оставя да заври и да се изпари, за 1 минута.  
Прибавят се доматите, канелата, ригана, смлян черен пипер, сол на вкус, мащерката, настъргано индийско орехче. Оставя се на слаб котлон, докато се редуцира и остане на мазнина., около 60  минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона.
БЕШАМЕЛ
На умерен котлон се разтопява маслото . 
Прибавя се наведнъж брашното и енергично се разбърква. Оставя се докато поеме маслото и промени цвета си. Посолява се със сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. На малки порции се прибавя млякото при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. След като се усвои следва нова порция мляко и така до края на млякото. Трябва да се получи напълно гладък сос Бешамел. Сваля се от котлона и се охлажда за 10 минути.
Прибавят се жълтъците един по един при  разбъркване.
От соса 1/3 се прибавя към каймата, разбърква се.
В подходяща тавичка се сипва първо малко зехтин на дъното. Отгоре се подреждат филийките патладжани. Заливат се с плънката от каймата, разпределя се. В зависимост от големината на тавичката може патладжаните да са на два реда и съответно плънката се залива на всеки ред. 
Отгоре са изсипва сос Бешамел, разпределя се.
Поръсва се с настъргано сирене  Кефалотири или настърган пармезан.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 35 - 40 минути.









Коментари

Популярни публикации