МУСАКА С ПАТЛАДЖАН, КЕФАЛОТИРИ И ЗАЛИВКА СЪС СОС БЕШАМЕЛ

 

около 400 г  - патладжани
1 глава- наситнен лук
1 скилида - пресован чесън
8 - 10 с . л -  зехтин Екстра Върджин, разделени
400 г - телешка кайма
150 г - пасирани домати от консерва
1/4 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - настъргано индийско орехче
1/2 ч . л - суха мащерка
1/2 ч . р 0 сух риган
БЕШАМЕЛ
750 мл - студено прясно мляко
100 г - универсално брашно
3 - жълтъка
сол, смлян бял пипер, индийско орехче
около 100 г - настъргано кефалотири* ( настърган пармезан)
кефалотири е гръцки вид твърдо сирене, много подходящо за поръска на всякакъв вид мусаки и не само. 

Патладжаните се обелват на райета.  Нарязват се на филийки около 3 - 4 мм дебелина. Посипват се със сол, разтриват се и се подреждат в тавичка под наклон, да се отцеди  горчивия  сок, за около 20 минути. След това се измиват под течаща вода и се попиват в домакинска хартия.
Всеки резен патладжан се намазва обилно със зехтин  и се подреждат в тава върху хартия за печене. Запичат се във фурната на 180 градуса, до леко златисто. Тук има едно малко уточнение, че филийките патладжан по принцип се изпържват в зехтин до златисто, но така мусаката става доста тежка, затова предпочитам да ги запека във фурната, всичко е въпрос на избор.


Докато се запичат патладжаните се приготвя плънката.
В касерола с  около 4 - 5 с . л .зехтин се се задушава наситнената глава лук до омекване. Прибавя се пасиран чесън, запържва се за кратко и се прибавя каймата. Разбърква се докато стане на трохи. Прибавят се доматите, канелата, ригана, смлян черен пипер, сол на вкус, мащерката, настъргано индийско орехче. Оставя се на слаб котлон докато се редуцира и остане на мазнина., около 30  минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона.
БЕШАМЕЛ
На умерен котлон се разтопява маслото и 1 ч . л. зехтин. Прибавя се наведнъж брашното и енергично се разбърква. Оставя се докато поеме маслото и промени цвета си. Посолява се със сол и настъргано индийско орехче. На малки порции се прибавя млякото при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. След като се усвои следва нова порция мляко и така до края на млякото. Трябва да се получи напълно гладък сос Бешамел. Сваля се от котлона и се охлажда за 10 минути.
Прибавят се жълтъците един по един при  разбъркване.
От соса 1/3 се прибавя към каймата, разбърква се.
В подходяща тавичка се сипва първо малко зехтин на дъното. Отгоре се подреждат филийките патладжани. Заливат се с плънката от каймата, разпределя се. В зависимост от големината на тавичката може патладжаните да са на два реда и съответно плънката се залива на всеки ред. Моята тавичка е по - голяма и патладжаните са на един ред, това не е проблем вкусово.
Отгоре са изсипва сос Бешамел, разпределя се.
Поръсва се с настъргано сирене  Кефалотири или настърган пармезан.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 35 - 40 минути.









Коментари

Популярни публикации