ШНИЦЕЛИ ОТ ПАТЛАДЖАН

 

2 средно големи - патладжана
около 120 г - бяло сирене 
щипка - мащерка, 
щипка - риган
смлян черен пипер
1 - яйце М
2 - яйца за овалване
галета за потапяне
зехтин Екстра Върджин за пържене

Това е много елементарна рецепта, но много вкусна. Ще напиша от къде съм я научила, това е малък приятен спомен от моето детство, но толкова приятен ,че чувствам леко гъделичкане от удоволствие в стомаха.
Преди много години, когато все още имаше разни почивни станции по морето, тогава никой не ходеше да почива в чужбина, както всяка година бяхме на почивка в Созопол, но си представете онзи Созопол, ако можете да си го представите, наистина красивия, а не днешния потънал в сгради! Настанени бяхме винаги в гръцката махала, там имахме и много чудесни приятели, а на плаж се ходеше на Харманите, там ходеха художниците- софиянци,  купон ежеминутен, хубаво беше, уникални спомени имам.
Зачислени за храна бяхме към стола на българските художници, баща ми беше член към художниците. За онова време това си беше пълен лукс, и не го пиша с ирония, точно така си беше, лукс! На връщане от плажа се обядваше в стола на небезизвестната уникална гъркиня -  готвач, така си бяха преценили художниците, да имат най - доброто и наистина беше така. Там за първи път опитах тези шницели от патладжан. Не е нещо невероятно, но в онези години ми се виждаха уникално вкусни, но те са си наистина вкусни!

Патладжаните се обелват на райета. нарязват се на филии около 3 - 4 мм. Посипват се със сол ,която се втрива с пръсти. Подреждат се в тавичка , накланя се и се оставят да се отцедят от горчивината, за 20 - 30 минути.  Ако са млади от градината това действие може да се пропусне, те не горчат, но всичко е по усет.
След това се измиват под течаща вода, попиват се много хубаво в домакинска хартия, или памучна кърпа .
В тиган се загрява повечко зехтин, Патладжаните обичат зехтин. Всяка филийка се изпържва леко и се изважда, отцеждат се от мазнината върху домакинска хартия. Едно време изобщо не са се отцеждали. 
В купа се натрошава сиренето с вилица, прибавя се риган, мащерка, смлян черен пипер, яйцето и всичко се разбърква.
Взима се една филийка патладжан, отгоре  се поставя от плънката в широката част, леко се разпределя, захлупва  се с друга филийка, притиска се леко. Потопяват се в разбито яйце и се овалва добре в галета. Поставят се в горещата мазнина . Пържат се и от двете страни.
Получават се разкошни патладжанени шницели с хрупкава коричка, които може да са за обяд с лятна салата.




Коментари

beniii каза…
Благодаря за чудесната рецепта, Мария! Приготвих ги изцяло на фурна и тъй като нямах галета, ги овалях в брашно. Много вкусни се получиха. :-)
ММ каза…
Благодаря, за доверието! Много се радвам, че е харесана, тази тъй лесна и елементарна рецепта, но много вкусна. Благодаря!

Популярни публикации