ЛЕЩА ЯХНИЯ
1 стрък - праз лук, бялата част
1 - резен целина
3 големи скилиди - чесън
1 пълна ч. л . - пушен червен пипер
250 г - домати, настъргани
250 г - леща
1 ч. л - сол
1 - дафинов лист
суха чубрица, суха червена чушка, суха люта чушка, смлян черен пипер, магданоз.
Лука се наситнява, също и праз лука.
Морковите се нарязват на шайби , целината на дребни кубчета, а чесъна се нарязва на иглички.
В тенджера се сипва достатъчно олио за готвене и се прибавят зеленчуците, сипва се и малко вода, за да се задушат за 5 минути при периодично разбъркване.
След като останат на мазнина се дърпа тенджерата от котлона и се прибавя червения пипер, лютата чушка, дафиновия лист, стритата суха червена чушка, разбърква се и се прибавя измитата и отцедена леща. Връща се на котлона и се налива около 1 литър гореща вода, разбърква се. Готви се за 20 - 30 минути на тих огън.
Прибавят се доматите. Оставя се на тих котлон отново за 20 - 30 минути. По време на готвенето, ако е необходимо се налива по- малко гореща вода.
Накрая на готвенето се прибавя чубрицата, солта и смлян черен пипер и се оставя още за 5 минути.
Лещата е напълно готова , поръсва се с наситнен магданоз.
Коментари