МЕКСИКАНСКИ ШОКОЛАДОВ ФЛАН - MEXICAN CHOCOLATE FLAN

 

Разкошна декадентска рецепта за шоколадов флан,  ще се насладите на божествено покритие с карамел, невероятно гладък, като огледало и  с лек пикантен привкус.

КАРАМЕЛ
225 г - кристална захар
60 мл - вода
ШОКОЛАДОВ КРЕМ
10 - яйчени жълтъка на стайна температура, последното е задължително, иначе ще бъдат пресечени и сготвени
57 г - кристална захар
480 мл - прясно мляко
240 мл - сметана 35%
170 г - нарязан на ситно качествен черен шоколад около 55 - 60 % какао
1/2 ч . л - канела на прах
1/8 ч . л - кайенски пипер
1/8 ч . л - сол
Фурна 165 градуса, водна баня и форма с d 20 см.


В касерола се изсипва захарта и водата. 
Поставят се на силно умерен котлон, като се разбърква, докато захарта се стопи. След това разбъркването е забранено. Оставя се спокойно да се карамелизира до тъмно златист, кехлибарен  карамел.
Сваля се от котлона и се изсипва във формата, като се разпределя.  Оставя се настрана.
ШОКОЛАДОВ КРЕМ
В купа се разбиват с телена бъркалка жълтъците и захарта.
В касерола се сгорещява млякото, сметаната, нарязания шоколад, канелата, кайенски пипер и солта. Щом започнат да се забелязват около стените на касеролата малките мехурчета веднага се сваля от котлона. Охлажда се за 5 минути. Прибавя  се внимателно  към жълтъчната смес на тънка струйка при непрекъснато разбъркване.
Над карамела във формата се поставя голяма цедка и се излива шоколадовата смес. Прецеждането е задължително, така ако случайно се е получила случайно малка коагулация при жълтъците тя ще се отстрани. След като се излее във формата се получават малки въздушни мехурчета, много лесно ги  отстранявам с кулинарна горелка, или с дълго дървено шишче се пробождат.
Формата се поставя в по - голяма тавичка, да се извърши печене на водна баня и се налива гореща вода до средата на формата.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 50 - 60 минути. Крайчетата на флана трябва да са стегнати , а по средата трябва да е мек.  Изважда се веднага. Не се препича!
Изважда се от водната баня и се охлажда до стайна температура , а след това се оставя в хладилник за 1 нощ.
Преди да се извади от формата леко се поклаща, така леко ще пробие течния карамел, минава се с тънък нож по стените на формата и се обръща в сервизна чиния.





Коментари

Популярни публикации