ТОРТА ТИРАМИСУ С ШОКОЛАДОВ ПАНДИШПАН СЕРАНО - TIRAMISU CAKE WITH SERRANO CHOCOLATE SPONGE CAKE
Тази рецепта е една от първите, с които започнах да се занимавам с кулинария и да си кажа честно нищо не разбирах, а още по - малко да правя снимки, то снимки и сега не мога хубави да правя, ама колкото си мога, няма да се явявам на конкурс.
Рецептата е на Мария Митева, по долу съм дала координати към нейния блог, много я харесвам и много нейни рецепти съм повтаряла.
Рецептата е много хубава, не е сложна и най- вече е малко по интересна пред всяка друга рецепта за тирамису, а аз имам доста такива интересни рецепти ето тук -
Когато я правих за първи път изобщо не ми направи впечатление, че в рецептата присъстват сурови яйца, но не само, че бяха сурови , а и участваше разбит на сняг белтък, по принцип белтъци в рецептите за тирамису - няма , което аз рязко сега съм променила, белтъци - няма, а жълтъците са обработени с врящ сироп, за да може правилно да са темперирани, така че съм спокойна за яйцата.
1. ШОКОЛАДОВ ПАНДИШПАН СЕРАНО
5 - яйца L
130 г - кристална захар
1 ч . л - ванилия екстракт
1 зърно - тонка боб, настъргано*
45 г - царевично нишесте
45 г - универсално брашно
35 г - високомаслено какао
щипка - сол
2. КАФЕЕН СИРОП
450 мл - еспресо
1 п - ванилова захар
100 мл - вино Марсала
3. КРЕМ ЗАБАЙОН
72 г - жълтъци L ( 4 броя)
130 г - кристална захар
50 - мл - вода
500 г - маскарпоне
1 ч . л - ванилия екстракт
1 ампула - ром
300 мл - сметана 35 - 36 % студена
около 200 г - бишкоти Савоярди
* тонка бобчето не би трябвало да се пропусне, ( показвам снимка, защото много домакини не го познават) дава вълшебен аромат и вкус на дива, лееееко горчива тъмна череша и се усеща много приятно в пандишпана. Продава се в магазините за подправки.
1. Яйцата се разбиват със захарта, ванилията и настърганото тонка бобче. за около 8 минути, или докато увеличат видимо обема си и станат леки и много пухкави. Ориентир за добро разбиване е като се вдигнат бъркалките и това което пада може да изрисува цифра.
Брашното, нишестето и какаото се смесват и се прибавят през цедка направо върху купата с разбитите яйца. Внимателно се разбърква с шпатула, да не спадне обема.
Сместа се изсипва в тортена форма с d 22 см покрита с хартия за печене.
За да не се разпука пандишпана винаги слагам едно алуминиево фолио точно по средата с размер примерно 5 - 6 /5 - 6 см.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 170 градуса за около 25 - 30 минути или до суха клечка. Получава се пандишпан с височина 4 см.
Изважда се, охлажда се за кратко и се оставя да се охлади върху решетка.
2. Приготвя се кафеен сироп от кафе еспресо и се прибавя ваниловата захар и Виното Марсала, разбърка се да се стопи захарта. Оставя се настрана.
3. Жълтъците се поставят в купата на миксера.
Захарта и водата се поставят на котлон.
Загряват се и се оставя на котлона, докато достигнат 121 градуса C и веднага се сваля.
На тънка струйка и бавно се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване с миксера. Разбиването продължава, докато удвоят обема си и се охладят до стайна температура . Прибавя се маскарпонето и леко се разбива, колкото да се включи към жълтъците, не се прекалява с разбиването.
В купа се разбива сметаната до сняг. На три порции се прибавя към крема с жълтъците и се разбърква с шпатула. Оставя се в хладилник до ползването й.
След като шоколадовата основа Серано е охладена напълно се разрязва на два блата.
Един блат се поставя в същата форма и се напръсква с част от кафеения сироп, около 15 - 16 с . л . За улеснение същото количество може да се постави в шише с пулверизатор и да се напръска обилно, докато свършат определените лъжици сироп.
Върху блата се поставят 1/3 от крема с маскарпонето, заглажда се. Посипва се пласт с какао.
Отгоре се разпределят плътно предварително натопените бишкоти в кафето една до друга , а празните пространства се допълват с парченца бишкоти.
Отново се залива с част от крема.
Обръща се другият блат с разрязаната част към крема, внимателно се отстранява хартията. Притиска се леко с ръце.
Сиропира и 15 - 16 с. л . кафеен сироп.
Отгоре се поставя малка част от крема, колкото да се завърши тирамису -то.
Останалия крем се оставя в хладилник, той ще послужи за декорация.
Оставя се в хладилник за 12 часа.
Преди да се сервира се разбива за кратко отделения крем, слага се в пош с кръгъл по-голям накрайник и се декорира по избор, може само да се поставят сметаново-маскарпонови топчета, или да се измаже цялата торта, или само да се допълни отгоре с крем.
Посипва се обилно с какао на прах.
Коментари