ЗЕЛЕНЧУКОВА КАСЕРОЛА НА ФУРНА - VEGETABLE CASSEROLE RECIPES

 

500 г - тиквички
1 глава - червен лук ( 90 г) нарязан тънки на филийки
160 г - моркови на кубчета
700 г- разноцветни чушки на тънки жулиени ( ползвах светло зелени, оранжеви, червени, жълти)
350 г - гъби печурки на филийки
3 ск - чесън нарязани на тънки люспи
сол и смлян черен пипер
майорана
3 - яйца L
200 мл - сметана 30%
40 мл - зехтин Екстра Върджин
4 с . л - универсално брашно
1 връзка - пресен зелен лук наситнен
130 г - сирене по избор, Грюер, Ементал или български кашкавал
магданоз  и копър

Нарязват се тиквичките първо на кръгчета със средна дебелина , след това на половин луна. Слагат се в купа, посоляват се и се оставят настрана.
Главата лук се нарязва на тънки филийки.
Чушките се нарязват на жулиени по ширината.
Морковите се нарязват на кубчета.
Гъбите се нарязват на филийки.
В дълбока и широка тенджера се сипва зехтин, около 5 - 7 с . л . Зеленчуците обичат повечко зехтин.
Изсипват се филийките лук и се запържва до омекване.
Прибавят се морковите, разбърква се и се задушават за около 4 -5 минути при периодично разбъркване.
Следват чушките, разбърква се и се оставя на умерен котлон да омекнат, при периодично разбъркване.
Следват гъбите, разбъркват се,  следват  нарязаните на много тънко скилиди чесън. 
Посолява се със сол, и смлян черен пипер и се оставя на умерен котлон да къкри, да омекнат зеленчуците,  и да останат на мазнина, това ще отнеме около 15 минути при периодично разбъркване.
Сваля се от котлона и се поръсва майорана.
В  купа се разбиват яйцата, прибавя се сметаната и 40 мл  зехтин. Разбива се с телена бъркалка. Прибавят се и лъжиците брашно, разбърква се добре и се прибавя наситнен зелен лук.
Тава за печене 28/25 см добре се намаслява дъното посредством четка със зехтин.
Изсипват се тиквичките, разпределят се.


Отгоре се изсипват всички зеленчуци, разпределят се върху тиквичките.
Залива се със сметановия сос, разбърква се.
Отгоре се посипва настъргано сирене. Ползвах пармиджано, но при следващ път ще ползвам по меко сирене, даже и български кашкавал би било подходящо, за да се разтопи приятно. 



Пече се на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Изважда се и се поръсва с наситнени магданоз и копър.
Много ще е хубаво, ако имате истински кисело мляко към зеленчуковата касерола, както и допълних.





Коментари

Популярни публикации