КРЕМ - КАРАМЕЛ В ТАВИЧКА НА ФУРНА

и набързо го завъртях и аз. Не ми се занимаваше с купички, една по една, а и си беше само за домашните ми хора, а те пък много бяха доволни, едва ли не  можеха от тавичката да си го хапват, не е чак толкова страшно, понякога може и така, все пак това си е напълно Kuchendessert.

1 литър - прясно мляко
8 - яйца L
200 г - кристална захар
200 г - кристална захар за карамела + 2 с . л. вода
1 ч . л - ванилия екстракт
щипка - сол

Първо се приготвя карамела. 
В касерола се изсипва захарта и малкото вода. Оставя се на силно умерен котлон да се разтопява и карамелизира до приятен златист карамел. Не се разбърква, а само се поклаща касеролата да се обере полепналата захар, също така с мокра четка се минава по стените на касеролата за се обере захарта, но това се прави само в началото на разтопяването. По избор се приготвя светъл или по-тъмен карамел, предпочитам го с цвят на кехлибар.
След като е готов се изсипва в тавичката за печене, бързо се разпределя, ако може да облее стените на тавичката. Оставя се настрана.
На котлон се загрява млякото и захарта до точка на кипене. Сваля се.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата , ванилията и щипката сол. 
На струйка се прибавя горещото прясно мляко при непрекъснато разбъркване.
Изсипва се в тавичката върху карамела през цедка.
С горелка се минава отгоре да се  спукат въздушните мехурчета.
Тавичката се поставя в по - голяма тава и се налива вряла вода отстрани, да се пече на водна баня.
Така приготвен се поставя в затоплена фурна на 130 - 140 градуса  и се пече около 120 минути.
С дървено шишче може да се направи тест проверка дали е готов, и ако шишчето излезе чисто след като е проболо крема говори, че е готов.
Изважда се от фурната ,но се оставя във водата да се охлади до стайна температура, след това се оставя в хладилник най- малко за 2 часа.




Коментари

Популярни публикации