ЗЛАТИБОРСКА БАНИЦА
ЗА НАМАЗВАНЕ НА КОРИТЕ
2 - белтъка
150 мл - олио
150 г - кисело мляко
100 г - заквасена сметана
1ч . ч. от 200 мл - универсално брашно
10 г - бакпулвер
ПЛЪНКА
400 г - краве сирене
2 - яйчени жълтъка
100 г - заквасена смената
30 г - разтопено масло за намазване на тавата за печене с d 28 - 30 см и за намазване на баницата преди печене.
ЗА НАМАЗВАНЕ НА КОРИТЕ:
Белтъците се разпенват хубаво с телена бъркалка. Прибавя се олиото, киселото мляко, брашното, с бакпулвера и заквасената сметана. Всичко се разбива с бъркалката до гладка смес. Оставя се настрана.
За ПЛЪНКАТА се натрошава сиренето, прибавят се жълтъците, добре се разбърква и се добавя сметаната, разбърква се.
За да не цапа корите се поставят върху хартия за печене, а и с нея по лесно ще се сгъват на руло.
Първата кора се намазва посредством четка с белтъчната смес, като се хващат и краищата й.
Поставя се втора кора, която също се намазва с белтъчната смес.
Поставя се трета кора отгоре и се разпределя сиренето, из цялата повърхност, като може да се нанася със сервизен нож, за по - лесно.
Корите се хващат и се завиват на руло, а след това се завива като охлюв и се поставя по средата на добре намаслена тавичка с масло.
По този начин следват и следващите кори, първата кора се намазва с белтъчната смес, отгоре втора кора също с белтъчна смес се намазва и третата кора е само с разпределеното сирене. Свиват се на руло и се завиват около първата поставена в тавичката. Така до изчерпване на корите.
Ако остане малко от някоя смес, или случайно и от двете , то те се смесват, добавя се малкото разтопено масло, разбърква се хубаво и отгоре се намазва баницата.
Така приготвена се вкарва в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса и се пече около 40 - 45 минути или до хубаво зачервяване.
След като се извади може да се напръска с малко вода, и да се покрие с кърпа, но аз предпочитам да остане с хрупкава коричка и не я пръскам с вода.
Коментари