ПИРОЖКИ С ЯБЪЛКОВ ПЪЛНЕЖ
50 г - кристална захар
2 - яйца М
1 пакетче - ванилова захар
125 г - кисело мляко + 2 ч . л .
50 мл - олио
420 г - универсално брашно
10 г - бакпулвер
щипка - сол
настъргана кора от 1/2 лимон
ПЛЪНКА
330 г - ябълки*
25 г - кристална захар
30 г - сладко по избор
20 г - масло
лимонов сок от 1/2 лимон
пудра захар за поръска
олио за пържене
* двойно количество съм ползвала ябълки, защото направих по-малки пирожки, като другите съставки останаха непроменени.
В купата на миксера се счупват яйцата, добавя се захарта, ваниловата захар и солта. Разбива се с телена бъркалка.
Добавя се олиото, киселото мляко и отново се разбърква до гладка смес.
Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера и се замесва тесто.
Меси се за около 4 -5 минути на средна скорост, докато се образува гладка топка тесто и се е отделила от стените на купата. Повече брашно не е необходимо , ако е прекалено сухо, това зависи от вида на брашното, се добавя 1 до 2 ч . л. кисело мляко.
Изважда се ,покрива се с кърпа и се оставя, докато се приготви плънката.
ПЛЪНКА
Ябълките се почистват и се нарязват на дребни кубчета.
Поставят се в касерола, добавя се захарта, сладкото , маслото, лимоновия сок, разбърква се и се поставя на умерен котлон. След като заври се оставя да къкри за около 7 - 8 минути, или докато се изпари течността, при периодично разбъркване. Сместа трябва да е почти суха. Сваля се от котлона и се охлажда.
От тестото се откъсват парчета равни по размер, около 50 г всяко. Разбира се, че е възможно да се приготвят така както на вас ви харесва , може всяко топче тесто да е с по-голям размер, примерно от 80 грама, така ще имате по-големи пирожки, но на мен ми харесват да са по-малко, и поради тази причина трябваше да увелича количеството на ябълките.
Тестото се разточва в кръг около 10 см в диаметър, (ако са големи се разточва до 14 см в диаметър) Много е удобно да се разточи с ролер, както и направих, или с тънка точилка. Тестото е изключително добро за работа, не залепва и се работи много лесно.
По средата се поставя 1 пълна ч . л . от плънката и се прихлупва. По края се натиска с виличка, да се залепят страните.
Така приготвени са готови за пържене.
Приготвя се не много голяма тенджера, да събира около 4 бройки.
Налива се олио около 2 пръста, сгорещява се.
Подреждат се пирожките в горещата мазнина и се пържат до златисто - кафяво и от двете страни. ( от 9 - та степен на 6 -та)
Изваждат се върху домакинска партия за кратко, колкото да попие излишната мазнина и още топли се напудрят обилно с пудра захар.
Албена, благодаря, за рецептата! Много е добра!
Коментари