ПАСТЕТ ОТ ГЪБИ

 

Рецептата я видях при Албена и веднага ме грабна,   знаех, че ще я направя и то с голямо удоволствие. Хубаво беше, че тя, Албена, В кухнята с Бени 
беше написала и източник, защото тя не беше ползвала вино и пастата от трюфел, както е по оригиналната рецепта,  а аз разполагах с тях, имах вино Марсала и малко бурканче от бял трюфел, което се чудих къде да го наместя и ето ,че му дойде време. Разбира се, че не е задължително да се ползва вино Марсала и допълнително паста от трюфел, но ако разполагате с тях, ги  вложете в рецептата, придават много аромат и вкус.
80 г - масло
1 глава -  наситнен лук
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
100 мл - вино Марсала
400 г - печурки
30 г - сухи манатарки
2 скилиди - чесън
1 с . л - мащерка
1/4 ч . л - прясно смляно индийско орехче
1 равна с . л - трюфел паста
1 с . л - лимонов сок
175 г - крем - сирене Филаделфия
50 г - масло на стайна температура
сол и смлян черен пипер
 и още
120 г - масло
3 - 4 нарязани на филийки и запържени гъби
мащерка и цветен пипер, 2 - 3 клонки свеж копър


Сухите манатарки се заливат с вряща вода и се оставят за 15 - 20 минути да омекнат.
Печурките се обелват. Не се измиват под течаща вода, защото се променят вкусово,  тъй като поемат много вода, а се избърсват с влажна домакинска хартия. Нарязват се на кубчета.
Отцеждат се манатарките и се нарязват на кубчета.
Загрява се маслото и малкото зехтин. 
Прибавя се наситнен лук и нарязаните два вида гъби. Посолява се със сол и се сотира за 8 - 10 минути, на умерен котлон.
Прибавя се пресован чесън, настъргано индийско орехче , разбърква се и след 30 секунди се излива виното.
Оставя се на умерен котлон да кипне и след това се намалява температурата и се готви, докато изври водата и сместа стане почти суха. 
Добавя се лимонов сок, мащерката, трюфел пастата, като преди да се добави добре се разбърква в самото бурканче,  смлян черен пипер, още малко сол на вкус и се разбърква. В  същия тиган се запържват и отделените филийки гъби, които са за декорация. Оставят се настрана.
Готовата смес се прехвърля в кухненски процесор или блендер, добавя се крем - сиренето Филаделфия, мекото масло и се смила до крем.
Прехвърля се в подходяща купа, или керамичен съд и се охлажда за кратко.
След като е стегнал пастета отгоре се подреждат, те са за декорация, изпържените филийки гъби. Разхвърля се и цветен пипер, червен, зелен, бял и черен и се подреждат два- три стръка свеж копър.
Разтопява се 120 г масло и се излива върху пастета.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
и






Коментари

Популярни публикации