ФРИТАТА - FRITTATA


 FRITTATA е италианско ястие на основата на  пържени яйца, подобно на омлет, или киш без зададена маслена основа и тези яйца са обогатени със сирена,  зеленчуци или от всичко по- малко и колбас. FRITTATA се готви на слаб котлон около 5 -7 минути долната страна да е добре изпечена, но горната да е доста сочна, даже течна. 
Това, което предлагам е частично сготвена  FRITTATA ,защото не се обръща или сгъва като омлет.

4 - средно големи картофа
4 - яйца
4 бр - чери домати
1/2 връзка - наситнен магданоз
2 с . л - заквасена сметана
сол и черен пипер
1 ч . л - пушен червен пипер
100 г - настъргана Гауда
пармезан за поръска
зехтин Екстра Върджин

Картофите  се почистват и нарязват на филийки с дебелина около 3 мм.
Поставят се в сгорещен зехтин, като би трябвало да са на един ред, за да могат да се изпържат. Похлупват се и се готвят за 8 - 10 минути. По време на готвенето, тези които са захванали златиста коричка се обръщат.
Доматките се нарязват на кубчета.
В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата, прибавят се доматите,  магданоза, заквасената сметана,  добре се разбърква, следва настърганата Гауда, посолява се със сол и смлян черен пипер, прибавя се и червен пипер и всичко добре се разбърква.
След като картофите са получили златист загар яйчената смес се излива върху тях. Готви се под капак  на слаб котлон, бавно, за около 5 - 7 минути. При Фритата е важно да има добре опечена основа, но отгоре да е почти течна. Не се обръща, и не се прегъва.
Сваля се от котлона и се поръсва с настърган пармезан и  се добавят листа босилек за повече вкус. Може да се добавят и печени наденички, по избор.






Коментари

Популярни публикации