ФРИТАТА - FRITTATA
FRITTATA е италианско ястие на основата на пържени яйца, подобно на омлет, или киш без зададена маслена основа и тези яйца са обогатени със сирена, зеленчуци или от всичко по- малко и колбас. FRITTATA се готви на слаб котлон около 5 -7 минути долната страна да е добре изпечена, но горната да е доста сочна, даже течна.
Това, което предлагам е частично сготвена FRITTATA ,защото не се обръща или сгъва като омлет.
4 - средно големи картофа
4 - яйца
4 бр - чери домати
1/2 връзка - наситнен магданоз
2 с . л - заквасена сметана
сол и черен пипер
1 ч . л - пушен червен пипер
100 г - настъргана Гауда
пармезан за поръска
зехтин Екстра Върджин
Картофите се почистват и нарязват на филийки с дебелина около 3 мм.
Поставят се в сгорещен зехтин, като би трябвало да са на един ред, за да могат да се изпържат. Похлупват се и се готвят за 8 - 10 минути. По време на готвенето, тези които са захванали златиста коричка се обръщат.
Доматките се нарязват на кубчета.
В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата, прибавят се доматите, магданоза, заквасената сметана, добре се разбърква, следва настърганата Гауда, посолява се със сол и смлян черен пипер, прибавя се и червен пипер и всичко добре се разбърква.
След като картофите са получили златист загар яйчената смес се излива върху тях. Готви се под капак на слаб котлон, бавно, за около 5 - 7 минути. При Фритата е важно да има добре опечена основа, но отгоре да е почти течна. Не се обръща, и не се прегъва.
Сваля се от котлона и се поръсва с настърган пармезан и се добавят листа босилек за повече вкус. Може да се добавят и печени наденички, по избор.
Коментари