ГРЪЦКИ ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ, СТАФИДИ И КЕДРОВИ ЯДКИ - GREEK STUFFED VEGETABLES WITH RAISINS AND PINE NUTS
2 по - големи - домата
250 г - дългозърнест ориз Жасмин
50 г - зехтин Екстра Върджин
1 голяма глава - лук
1 скилида - чесън
1 с . л - кристална захар
1 с . л - риган
1 с . л - доматено пюре
150 г - тъмни стафиди
50 г - кедрови ядки
100 г - настъргано сирене Касери/ пармиджано
1/2 връзка - магданоз
1/2 връзка - мента
сол, смлян черен пипер
и още допълнение към зеленчуците
400 г - картофи
5 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - доматено пюре
250 мл - гореща вода
черен пипер , сол, мента
1. ЗЕЛЕНЧУЦИ
С остро ножче се отрязва капаче от страната при която няма дръжка на доматите и с малка лъжичка се издълбава пулпата, като се внимава да не се разреже домата. Трябва да се получи около 600 - 700 г пулпа, която се слага в блендер и се смила до пюре.
С остро ножче се изрязва капаче от чушките, почистват се от семките. Запазва се капачето.
На котлон се поставя тенджера и се прибавя зехтина.
Наситнява се главата лук не много ситно, прибавя се в тенджерата.
Прибавя се захарта , накълцан чесън , разбъркват се. Запържват се за 2 - 3 минути.
Добавя се ориза, солта, черния пипер, ригана, разбърква се и се сотира за още 2 минути.
Добавя се доматената пулпа и се намалява силата на огъня, следва доматеното пюре, разбърка се.
Следват стафидите и кедровите ядки и всичко се задушава за 10 - 15 минути, докато се поеме водата. Прибавя се настърганото сирене , наситнен магданоз, ментата, разбърква се. Лъжицата, ако оставя белег по дъното на тенджерата означава, че водата е поета и плънката се сваля от котлона. Плънката се охлажда.
2. ОФОРМЯНЕ
Фурна 180 градуса с вентилатор
Всеки почистен зеленчук отвътре се поръсва с малко сол, и няколко, 2- 3 капки зехтин. С лъжичка се напълват с оризовата плънка. Подреждат се в тава. Покриват се с капачетата и се поливат с малко зехтин.
В купа се слага доматеното пюре , водата, солта , черния пипер и се разбърква.
Картофите се нарязват на дребни кубчета и се подреждат в тавата около напълнените зеленчуци.
От страни се изсипва соса с водата и доматеното пюре.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса за около 30 минути.
Изважда се, отстранява се фолиото и се допича за още 40 - 45 минути, ако е необходимо се добавя малко гореща вода.
Сервират се охладени.
Коментари