СОФРА С БОРОВИНКИ И ЛИМОН - LEMON AND BLUBERRY SOUFRA

 

400 г - кори за баклава
200 г - разтопено масло
ЗАЛИВКА
600 мл - сметана 35%
200 г - кристална захар
250 г - яйца, около 5 бр L
1 ч .л  - ванилия екстракт
настъргана кора от 2 лимона
и още
150 г - боровинки
пудра захар за поръска


Фурна - 170 с вентилатор
Дъното на тавичка за печене с d 26  см и 5 - 6 h се намазва от общото масло с четка.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, захарта, лимоновата кора и ванилията. Всичко се разбърква с телената бъркалка и се оставя настрана.
Корите се отварят и се обръщат от тясната страна към нас.
Взима се една кора и се намазва с четка с масло. Отгоре се поставя втора кора и тя се намазва с масло. Двете кори се свиват на хармоника , завиват се като охлюв и се поставят по средата на тавичката.
Следват по същия начин останалите кори, 2 по 2 се намазват,  оформят се на хармоника и се завиват около първите в тавичката, до изпълване на тавичката.
Отгоре баницата се намазва с останалото масло.
Пече се на 170 градуса с вентилатор до хубаво зачервяване, около 20 минути.
Изважда се от фурната е се залива с яйчената смес равномерно.
Отгоре са разпределят боровинките и леко се натискат между корите.
Връща се във фурната и се допича за още 30 минути.
След като се охлади се посипва с пудра захар за разкош.



Коментари

Популярни публикации