SPAGHETTI A MEZZANOTTE

 

Много семпла рецепта за паста, но много ароматна и вкусна. Обичам такива бързи  рецепти, лесни и вкусни, но всичко е въпрос на вкус и усещане.  Тук няма определени съставки, основната е паста и подправки.

ЗА 100 г ПАСТА

1 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 голяма скилида - чесън
4 -5 стръка - накълцан магданоз
2 -3 листа босилек
2 листа -градински чай
пеперончино / люта чушка
клонка розмарин
30 - 40 г - масло
кедрови ядки
пармезан за поръска

В дълбок тиган се загрява зехтина с разпукана скилида чесън, запържва се за 30 секунди и се прибавя клонка розмарин, 2 -3 листа градински чай, пеперончино , нека да има приятна лютивина или накълцана люта чушка,  накълцан магданоз, накъсани листа босилек. Всичките подправки се запържват на слаб котлон. Готви се общо за 5 - 7 минути на слаб котлон.  След като пуснат аромата си се изваждат билките , като се оставя само  скилидата чесън и босилека.
В тенджера се загрява достатъчно подсолена вода и след като заври се прибавя пастата. Готви се по указание на опаковката. 
Изключва се котлона, но тенджерата остава.
Загребва се с   лъжица за паста  и се прибавя в тигана и се разбърква енергично, да поеме зехтина и ароматите.  Готви се на много слаб котлон от 9-та степен на 3-ка! Добавя се един малък черпак вода от пастата.  Изважда се скилидата чесън.  Добавя се маслото и започва да се разбърква. В рецептата се подхвърля,  както е в тигана многократно, но на мен това не ми се отдава, затова я разбърквах през цялото време. Добавя се още една порция паста и се  добавя  още един малък черпак вода от пастата и подхвърлянето в тигана  или разбъркването продължава,  докато се получи кремообразност.  Така се процедира до края на пастата. Пастата придобива мек млечен цвят и накрая се добавя още един малък черпак вода. Сваля се от котлона, напълно е готова.  Поръсва се с бял пипер за аромат.
На слаб котлон се загрява тиган и се прибавят кедровите ядки. Запичат се за кратко при непрекъснато разбъркване.
При сервиране се посипва с кедрови ядки и пармезан и още малко накъсани листа босилек




Коментари

Популярни публикации