ЗЕЛЕНЧУКОВА ЗАПЕКАНКА
400 - 450 г - броколи
1 ч . л - сол
1 глава - лук, наситнен
1 голям - морков на кубчета
5 - 6 с . л - зехтин Екстра Върджин
2 скилиди- пресован чесън
1 червена - чушка на дребни кубчета
2 малки зелени - чушки на дребни кубчета
3 - 4 - чери домата разрязани на две
4 - яйца
3 -4 стръка- наситнен магданоз
130 г - универсално брашно
200 мл - прясна мляко
200 мл - сметана 30%
100 г - настърган кашкавал
индийско орехче, сол, смлян черен пипер, мащерка, риган
Картофите се почистват и нарязват на средно големи кубчета.
Заливат се с достатъчно подсолена вода и се сваряват за 15 минути. Времето се измерва след като водата заври.
Отцеждат се.
Броколито се накъсва на розички.
Пуска се във вряща вода за 2 минути. Изважда се с решетъчна лъжица и се поставя в купа със студена вода, след това се отцежда.
В подходяща тавичка 26,8./ 22-3 см се сипва зехтин, разпределя се по дъното.
Отгоре се изсипват картофените кубчета, разпределят по дъното.
Върху тях се разполага броколито.
В същата тенджера се сипва зехтин и се запържва за 2 - 3 минути наситнен лук, морковите на кубчета, двата вида чушки на дребни кубчета, пресован чесън. След 2 - 3 минути се изваждат с решетъчна лъжица и се разпределят върху зеленчуците в тавичката, разбърква се и в тавичката се добавя мазнината от тенджерата.
Разхвърлят се и чери доматките.
Посипват се със сол, смлян черен пипер, суха мащерка, сух риган, наситнен магданоз, настъргано индийско орехче.
В купа се счупват яйцата и се разбиват с телена бъркалка.
Прибавя се прясното мляко, сметаната, разбърква се добре и се прибавя брашното, разбърква се до гладкост.
Изсипва се върху зеленчуците в тавичката през цедка.
Накрая се настъргва кашкавал.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 - 45 минути.
Коментари