ПРАЗ С ОРИЗ НА ФУРНА, СТАФИДИ И МАСЛИНИ

 

Обичам такива рецепти, лекички ,силно елементарни, обикновени, но много вкусни, все едно в ястието е влязла  късната есен. Ароматен ориз, праз лук, маслини и малко стафиди за разкош и повече нищо не е необходимо.

3 стръка - праз лук
130 г - ориз Жасмин
100 г - маслини Каламата
1 филийка от глава - целина на дребни кубчета
40 г - доматено пюре
100 мл - зехтин Екстра Върджин
шепа - стафиди
магданоз за поръска


Оризът се изплаква няколко пъти под студена вода.  
Изсипва се в купа със студена вода и се оставя за 20 минути, след това се отцежда.
Празът се реже на тънки шайби.
Загрява се зехтина в тенджера и се прибавя праза да се задуши за около 5 минути при периодично разбъркване.
Прибавя се ориза, разбърква се за около 1 минути, за се омазни добре в зехтина, да поеме аромата му. 
Налива се 350 мл - гореща вода, разбърква се и се оставя на много слаб котлон леко да къкри под капак за 10 минути. Ако е необходимо по време на готвенето се добавя още малко гореща вода.
След като е поел водата следва доматеното пюре разтворено в малко водичка, целината на дребни кубчета, маслините, стафидите, сол, смлян черен пипер и микс от черен пипер зърна. Тук е момента да се провери готовността на ориза, ако са меки, сготвени зърната се сваля от котлона, ако все още искат малко да се сготвят се добавя още малко гореща вода и се оставя на котлона, докато се поеме.
След като е готов  се прехвърля в леко намаслена със зехтин тавичка за печене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 10 - 12  минути, леко да се запече отгоре..
Изважда се и се поръсва наситнен магданоз. Отстрани може да се добави резен лимон, много е вкусно с капки лимонов сок върху ориза.



Коментари

Популярни публикации