ЕКЛЕРОВИ ГЕВРЕЧЕТА


240 мл - вода
150 г - универсално брашно
щипка - сол
1 с . л - кристална захар
4 - яйца L
пудра захар за поръска и течен мед


Водата се изсипва в касерола заедно с маслото и захарта. Разбърква се ,докато се стопи захарта. Оставя се на умерен котлон да заври, изключва се котлона  и наведнъж се изсипва брашното. Разбърква се енергично с дървена лъжица, докато се поеме. 
Отново се включва котлона на силно умерена степен и се разбърква за около 3 минути, да се сготви брашното. Така ще се отнеме остатъчната влага.
Сваля се от котлона и се охлажда за 10 минути.
Добавят се яйцата едно по едно.
Разбърква се с дървена лъжица, но може да се ползва и миксер на най-ниската степен.
В плоска тава се поставя хартия за печене и се намазва много тъничко с масло. Отгоре се минава с домакинска хартия, да се отстрани излишното количество.
Сместа за еклерите се поставя в пош с отворен кръгъл накрайник, или поша се срязва в долната част с ножица, около 1.5 см. ( на поша сложих звездовиден накрайник - напълно излишно, ще зная за друг път да не ползвам)
Върху хартията се завиват гевречета.  Поръчват се с маково семе или сусам.
От тази смес трябва да се получат 12 бройки.
Тавата се поставя в гореща фурна с вентилатор на 190 градуса и се пече около 20 - 25 минути.
След 15 - та минута  от печенето  се приплъзна плоска дървена лъжица между вратата на фурната и самата фурна, да е минимално отворена и печенето продължава до златисто. 
След като са напълно готови се оставят в изключена  фурната за още 20 - 25 минути, така напълно влагата ще се изпари.
Изваждат се , охлаждат се и се посипват с пудра захар и течен мед.







 

Коментари

Популярни публикации