СПАНАЧЕНА СУПА СЪС ЗАСТРОЙКА
2 - 3 стръка -пресен зелен лук
1 голям - морков
250 г - почистен спанак
1 скилида - пресован чесън
50 г - ориз
6 с . л - слънчогледово олио
5 стр- копър
5 стр. магданоз
1 ч . л - сол
за аромат - микс от зърна черен пипер
ЗАСТРОЙКА
1 - яйчен жълтък
2..- 3 с. л - кисело мляко
20 г - масло
сок от 1 малък лимон
В тенджера се сгорещява мазнината и се прибавя наситнени лук, зеления лук, морковите на кръгчета / кубчета и пресован чесън. Разбърква се за около 1 - 2 минути и се налива около 1.2 литра гореща вода. Посолява се и се добавят няколко зърна микс от черен пипер.
След като водата кипне се прибавя нарязания спанак. Оставя се на умерен котлон за 20 минути.
Прибавя се измития и отцеден ориз, наситнените копър и магданоз и се оставя за още 10 - 15 минути, да се свари ориза.
Сваля се от котлона.
ЗАСТРОЙКА
В купа се разбива жълтъка, киселото мляко, сок от изцеден лимон, малко сол и при непрекъснато разбъркване се добавя малко от горещата супа, да темперира яйцето.
Цялата смес се връща в тенджерата, разбърква се и се поставя на котлон само леко да клокне.
Спаначената супа е готова. Поръсва се с наситнени магданоз и копър.
Коментари