ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ ПО ИДЕЯ НА ЙОЛИ


Този сладкиш се оказа много добър, усещат се добре плодовете,  червените боровинки придават лек, фин кисел вкус, а шоколадовите капки още повече отварят десерта. За мен по - скоро е ябълкова торта, но спазвам написаното от Йоли и нека да си е "Ябълков сладкиш на пластове", на пластове, защото така се работи. Много е подходящ за предстоящите коледни празници, има есенни плодове, хубави червени боровинки, шоколад и ухае на портокалова и лимонова кора и е много умерен на сладост.

ТЕСТО
125 г -  масло на стайна температура
130 г - кристална захар
2 - яйца М *
180 - заквасена сметана
1 прахче - ванилин
220 г - универсално брашно
1 равна ч . л - бакпулвер
1/2 ч . л - сода бикарбонат
щипка - сол
и още 100 г - шоколадови капки
100 г - сушени кайсии**
ПЛЪНКА
400 г - необелени ябълки***
80 т - захар мусковадо
1 ч . л - канела на прах
1/2 ч . л - джинджифил на прах или кардамон
2 с . л - лимонов сок
2 с . л - универсално брашно
настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон
ГЛАЗУРА
80 г - пудра захар
1 прахче - ванилин
2 с . л . лимонов сок

* сложих 3 яйца М и не сгреших, тестото е доста тежко.
** ползвала съм сухи червени боровинки.
***ябълките са обелени на райета, не обичам необелена ябълка, но е въпрос на вкус, въпреки че  са   обелени не  загубиха формата си в сладкиша.


ПЛЪНКА
Ябълките са почистват и нарязват на средно големи кубчета.
Към тях се добавят всички останали продукти по рецептата, за плънката,  добре се разбърква. 
Покриват се със свежо фолио и се оставят  настрана за 15 - 20 минути.
ТЕСТО
С миксер се разбива мекото масло и захарта до крем. 
Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива. 
Добавя се сметаната, настърганите кори на цитруси и ванилина.
Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, солта и содата. 
Разбива се до гладка смес.
Приготвя се форма с ринг d 24  см с покрито дъно с хартия за печене и стените също са покрита с хартия. ( хартията трудно се слага около стените на формата, тя се движи постоянно,  затова леко се смачква, напръсква се с вода и вече поставянето и  е лесно, това е само като съвет.)
Половината от тестото се изсипва във формата, разпределя се.
Отгоре се подреждат 1/3 от ябълковите кубчета.
Поръсва се с шоколадовите капки и сухите плодове.
Върху тях се изсипва на купчинки останалото тесто. Разпределя се равномерно  с обратна лъжица. 
Отгоре се разпределят останалите ябълки и соса който се е образувал. ( останалите ябълки ги разпределих с пръсти, да има навсякъде парченце ябълка.)
Така приготвен се слага в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор и се пече за около 45 - 50 минути, или до суха клечка поставена по средата.
ГЛАЗУРА
В купичка се изсипва пудрата захар, ванилина и лимоновия сок. Разбърква се до гладкост. С вилица се посипва отгоре за разкош.
Поднася се с топка заквасена сметана и малко канела.







Коментари

Популярни публикации