ПИТА С ЯБЪЛКИ И КРЕМ PASTICCERA - TORTA DI MELE E CREMA PASTICCERA
За приготвянето й са необходими съвсем обикновени съставки, яйца, захар, брашно, масло и ябълки.
Това е влажна и вкусна пита, а добавката от крем я прави много сочна.
3 - яйца L
125 г - кафява захар
125 г - разтопено масло
150 г - гръцко кисело мляко
300 г - универсално брашно
3 - средно големи ябълки
1 п - бакпулвер
щипка - сол
кора и сок от 1 лимон
пакетче - ванилин
КРЕМ
500 м л - прясно мляко
4 - жълтъка
120 г - бяла кристална захар
60 г - универсално брашно
изрязани кори от 1 лимон
пакетче -ванилин
и още канелена захар и
пудра захар за поръска
КРЕМ
В касерола се загрява млякото цели изрязани кори от лимон, до точка на кипене.
В купа с телена бъркалка се разбиват жълтъците, захарта, прибавя се брашното и ванилина.
От горещото мляко се сипва около 100 мл , разбърква се и цялата смес се връща в млякото. Сварява се гъст крем при разбъркване с телената бъркалка.
Сваля се от котлона, прехвърля се в плоска чиния, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.
ПИТА
Две от ябълките се обелват и нарязват на средно големи кубчета. Поръсват се с лимонов сок, разбъркват се и се оставя настрана.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват яйцата и кафявата захар ,докато сместа увеличи обема си и се сгъсти, около 5 -7 минути.
Добавя се разтопеното масло, и се разбива на средна скорост.
Прибавя се киселото мляко, разбива се до гладка смес.
Следва пресятото брашно, щипката сол, бакпулвера, като се прибавя на три пъти и се разбива на ниска скорост, само докато се приеме.
Прибавят се нарязаните кубчета ябълки, разбърква се да се разпределят правилно.
Тесто е по-тежко от кейковото.
Приготвя се форма с ринг d - 24 см. на дъното с хартия за печене и намаслени стени и леко посипани с брашно и изтупани.
Изсипва се половината кейкова смес, разпределя се.
Половината крем се поставя в пош с малък разрез и се поставя крем върху кейковото тесто като спирали .
Отгоре се разпределя останалото кейково тесто с ябълките. Да се разпредели, защото е тежко, се ползва обратна лъжица, леко навлажнена с вода.
Поставят се отново спирали от крем върху тестото.
Последната ябълка се обелва и нарязва на средно тънки филийки, които се забождат в процепа между спиралите от крем и тестото.
Поръсва се с канелена захар.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 165 . 170 градуса за около 50 - 60 минути. Ако по време на печенето започне да изгарят филийките ябълки се покрива с алуминиево фолио.
След като се охлади се поръсва с пудра захар.
Коментари