ПЕЧЕНИ КРУШИ С ГОРГОНЗОЛА С МАСКАРПОНЕ, МЕД И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ - BAKED PEARS WITH GORGONZOLA DOP AND MASCARPONE HONEY AND CRANBERRIES
Тази рецепта създава перфектен баланс от вкусове, които ще впечатлят всеки.
4 бр - узрели , но твърди круши
100 г - gorgonzola dop and mascarpone ( или друг вид, може и с Фета сирене, по избор )
70 г - свежи или сушени червени боровинки
2 с . л - мед
1 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - свежа мащерка, ползвах суха
сол и смлян черен пипер
орехи
Фурна - 190 градуса
Крушите се разполовяват и се отстранява внимателно сърцевината им, трябва идеално да е почистено и да има идеалната кръгла дупка. Ползвах почистваща лъжичка за плодове.
Тавичка за печене се покрива с хартия за печене на дъното.
Поставят се разрязаните почистени плодове.
С четка се намазват равномерно със зехтин.
Центъра на всяка круша се напълва със сиренето и нарязаните боровинки ( не съм ги нарязвала, моите бяха дребнички).
Поръсва се със сол, мащерка и смлян черен пипер.
Поставят се в гореща фурна на 190 градуса и се запичат за около 15 - 20 минути, сиренето да започне леко да се топи и да покафенее отстрани.
След 15 минута се изваждат и се поръсват с начупени орехи на едро.
Запичат се, за кратко, колкото орехите да пуснат приятен аромат.
Дали е готова крушата се проверява с дълго дървено шишче и ако влиза меко означава, че са напълно готови.
Плодовете не трябва да се препичат, за да не се разпукат, трябва да останат цели.
След като се извадят от фурната се поливат през вилица с течен мед, това ще придаде лъскавина и сладост.
Коментари