ЗАПЕКАНКА С БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
500 мл - студено прясно мляко
60 - масло
30 - универсално брашно
200 г - прошуто кото на ленти или друг вид шунка
100 г - настърган пармезан
50 г - леко запечени лешници или орехи, смлени
сол, индийско орехче и смлян черен пипер
Ако зелето е прясно се отстраняват горните листенца.
В тенджера с достатъчно подсолена вода се поставя на котлона да заври. След като водата е завряла се изсипва зелето и се вари, за не повече от 2 минути засечено по часовник.
Ако зелето е замразено ,както сега само се залива с вряща вода и се отцежда, това е достатъчно.
Във фурна на 180 градуса се запичат избраните ядки. След това се смилат, но не до брашно, нека да има и малки парченца, приятно е.
БЕШАМЕЛ
В касерола се запича брашното до приятен светло бежов цвят и се прибавя маслото. Разбърква се да се разтопи.
На три приема се прибавя студеното прясно мляко при енергично разбъркване с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. След като млякото е налято се оставя на слаб котлон при разбъркване, докато леко се сгъсти. Прибавя се сол, прясно смляно индийско орехче и смлян черен пипер.
Подходяща тавичка се намазва с парче масло.
Изсипва се зелето, разпределя се.
Залива се с бешамел.
Отгоре се разпределя шунката.
Поръсва се с настърган пармезан
Отгоре си разпределят ядките.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 25 - 30 минути
Поръсва се с наситнен магданоз.
Коментари