ДУБАЙСКИ ЧИЙЗКЕЙК

 

Почти всеки любител на сладкишите забърква дубайски сладкиш, дали ще е във форма на шоколад, или десерт дубайският шоколад има огромна популярност.
Това е рецепта за чийзкейк, като присъства небезизвестния кадаиф и шамфъстък.

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
220 г - черен кувертюр 55 - 60% какао
180 мл - сметана 35%
БИСКВИТЕНА ОСНОВА
200 г - бисквити
80 г - разтопено масло
3 ч . л - холандско какао
1 ч . л -   настъргана портокалова кора
1 ч . л - ванилия екстракт
ХРУПКАВ СЛОЙ
50 г - масло
200 г - свеж кадаиф
3 с . л - крем от шамфъстък
ЧИЙЗСЛОЙ
600 т - крем -сирене Филаделфия, студено
200 т - кондензирано мляко
2 с . л - пудра захар
200 мл - студена сметана 35%
1 ч . л - настъргана портокалова кора
1 ч . л - ванилия екстракт

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
1. Започва се с шоколадовия ганаш
Загрява се сметаната до точка на кипене и се излива върху шоколадовите парчета. Оставя се за 1 - 2 минути да се размекне шоколада и след това са разбърква до гладка смес. Оставя се настрани.
БИСКВИТЕНА ОСНОВА
2. Бисквитите се смилат в блендер до брашно.
Прибавя се разтопеното масло и добре се разбърква до мокър пясък. 
Прибавя се ванилията и настърганата портокалова кора.
3. Поставя се ринг върху тортена подложка или подходяща сервизна чиния. с d 22 см. Обличат се стените на ринга с ацетатно фолио, закрепват се, ползвам големи кламери.
Изсипват се смлените бисквити с маслото, разпределят се и се притискат към дъното с обратна лъжица или гладко дъно на чаша.


ХРУПКАВ СЛОЙ
4. С кухненска ножица се нарязва на ситно кадаифа.
Изсипва се в голям тиган с дебело дъно и се прибавя маслото. Запича се до златисто при силно умерен котлон  и при непрекъснато разбъркване, около 10 - 12 минути.
Сваля се от котлона и се прибавят лъжиците крем от щамфъстък, добре се разбърква.
Изсипва се върху бисквитената основа, разпределя се, заравнява се, леко се притиска.
Оставя се в хладилник до приготвянето на крема.


КРЕМ
В купа се слагат всички  продукти за крема.
Разбиват се с миксер до средно твърд крем.
Цялата смес се изсипва върху слоя от кадаифа, разпределя се, заравнява се.
Прибира се чийзкейка във фризер за 20 минути.
Изважда се от фризера и върху крема се изсипва шоколадовия ганаш. Ако случайно се е стегнал прекалено за кратко се поставя на много слаб котлон само леко да се отпусне при разбъркване.
ДЕКОРАЦИЯ
От шамфъстъка се отделят 2 ч . л. и се поставят в малък пош,  предварително леко  затоплен,  като се отрязва поша много мъничко, колкото да пропуска крема.
Върху шоколадовата заливка се правят няколко линии и с дървено шишче се минава в обратната посока да се получи шарка.
По края  на тортата се посипва натрошен шамфъстък.
Оставя се  в хладилник за 10 - 12 часа.
Освобождава се от ринга и се отстранява ацетатното фолио.
Реже се на тортени парчета, като предварително ножа е натопен в гореща вода и подсушен.






Коментари

Популярни публикации