КАНЕЛЕС ОТ БОРДО - CANNELES DE BORDEAUX

 

Canneles, както се чете ,така и се произнася е вкусен френски сладкиш, с хрупкава, карамелена коричка и мека сърцевина като яйчен крем, яйчен, защото основно са яйцата, захар, прясно мляко и мъничко масло.
Canneles, не са така известни, както макароните, но са впечатляващи и са от тези десерти, от които всеки си взима още по 2 броя, неустоими са, те са малки хрупкави хапки.
За направата им е необходима съответната форма с гнезда, специфична е форма за canneles. Има два вида форми, едната е от мед и са изключително красиви, но са много скъпи и не е чак толкова необходимо, а другата е от тежка, плътна стомана, която е с прилична цена. Имам от стоманените, но за съжаление е от малките гнезда, което, разбира се, че ще промени и времето за печене.

500 мл - прясно мляко
30 г - масло
200 г - пудра захар
125 г - универсално брашно
2 - яйчени жълтъка М
1 - цяло яйце М
щипка - сол
1 ч . л - екстракт ванилия
1 ч . л - екстракт от ром
60 мл - ром


В касерола се изсипва млякото и маслото. Поставя се на умерен котлон докато заври. Сваля се.
Между временно , докато се изчаква млякото в купа с телена бъркалка се разбиват 2 жълтъка, цялото яйце със захарта и солта. Включва се и брашното и добре се разбърква. Налива се по - малко от горещото мляко при непрекъснато разбъркване и се разбърква до гладка смес.
Добавя се ванилията, екстракт от ром и 60 мл ром и отново се разбърква.
Прецежда се през цедка в чиста купа и се оставя в хладилник за 12 до 48 часа.
Фурна 250 градуса и 180 градуса
Формата за canneles с пръсти се намазва отвътре с парче масло.
Охладената смес се прехвърля в съд удобен за наливане във формите.
Чашките не се запълват до горе , а 3/4 от чашката.
Готовата форма се вкарва в сгорещената фурна  на 250 градуса с вентилатор и веднага се намалява на 180 градуса. 
Както отбелязах, моята форма е с малки гнезда, затова печенето е около 30 минути,  отгоре трябва да са добре запечени, тъмно кафяви, но ако формата е с големи гнезда печенето е около 50 - 60 минути.
Когато се извадят от фурната веднага се обръщат върху решетка и ако се забележи, че отдолу дъното на canneles е светло жълто то тези малки сладкиши, с една виличка за помощ , се връщат в гнездата и се допичат, но само на долен реотан за още 5 - 7 минути при същите градуси, а за да не изгарят отгоре се  покриват с алуминиево фолио.
Изваждат се. 
Canneles сладкишите са напълно готови.
** когато разпределях сместа ми остана малко, колкото за около 4 - 5 canneles и затова реших да я изсипя във формички за малки кексчета и така да ги изпека. Станаха, но тази карамелена хрупкава коричка донякъде се изгубва, а тя е в основата на сладкишите, получи се друг вид хубаво яйчено  сладкишче. Ще пусна и снимка, да се направи разликата. 
Това е само като предложение, ако не се разполага със съответната форма.







Коментари

Популярни публикации