ЯПОНСКИ КОЛЕДНИ ВАНИЛОВО - ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ - CHRISTMAS BUTTER COOKIES
Почитател съм на HIDA MARI COOKING и с удоволствие гледам как се работят бисквити, сладкиши, независимо какви. Има една елегантност, лекота , която веднага се усеща, нищо че е през екрана. Така и тук, при тези разкошни маслени бисквити, гледах как се работят по най-елегантен начин и в началото, докато се оформяше тестото Hida Mari не го докосна с ръка, всичко беше премерено така, че да се работи само с шпатулата и през фолиото, удивително е.
Бисквитката е малко сложна, работи се бавно , но успях да се справя, отне ми доста време, но удоволствие беше мое и вероятно пак ще я направя, защото и много фина и на вкус е разкошна.
Маслото се изважда от хладилника 2 часа предварително, да е напълно омекнало.
ВАНИЛОВА БИСКВИТА
100 г - масло на стайна температура.
щипка - сол
1/2 ванилова шушулка - изстъргани семена . (Ползвам чиста ванилия екстракт)
60 г - пудра захар
1 - яйчен жълтък М
130 г - брашно за торти и сладкиши
35 г - бадемово брашно
КАКАОВА БИСКВИТА
100 г - масло на стайна температура
60 г - пудра захар
10 г - холандско какао
щипка - сол
1 - яйчен жълтък М
125 г - брашно за торти и сладкиши
30 г - бадемово брашно
Двете бисквитки се работят отделно!
Не се ползва миксер.
Започва се с ваниловата бисквита.
В купа се слага маслото и се разбърква с твърда шпатула до крем.
През сито се прибавя пудрата захар, щипката сол и семената на ванилията или ванилов екстракт.
Разбърква се с шпатулата до крем напълно гладък.
Прибавя се един жълтък и разбъркването продължава, докато се приеме.
През сито се прибавя брашното и бадемовото брашно. Много добре се разбърква, като шпатулата прави една обиколка, а след това влиза в сместа като нож. Така ще се получат хубави маслени трохи. С ръце не се работи.
След като са оформени трохите се изсипват върху свежо фолио и фолиото загръща от всички страни тестото, оформя се малко пакетче. С точилка се минава отгоре да се изравни, изглади.
Отваря се фолиото, и върху тестото се поставя 1 лист хартия за печене и с точилка се разточва с дебелина 8 мм. Така както е с хартията и отдолу с фолиото се оставя в хладилник за 1 час.
КАКАОВА БИСКВИТА
В купа се разбърква до крем мекото масло;
През сито се прибавя пудрата захар, какаото и щипката сол.
Разбърква се по същия начин, както ваниловата бисквита.
Получава се гладко маслено тесто.
Прибавя се жълтъка и отново добре се разбърква до крем.
През сито се прибавя брашното и бадемовото брашно.
Разбърква се по същия начин с шпатулата, да се оформят маслени трохи.
Изсипва се върху свежо фолио и се завива на пакетче. Заглажда се с точилка.
Отваря се фолиото, отгоре се поставя хартия за печене и се разточва с дебелина 8 мм.
Двете теста трябва да са с много точен размер дебелина!
Така както е с хартията и фолиото отдолу се оставя в хладилник за 1 час.
Охладеното тесто се обръща така, че хартията за печене да е отдолу и се отстранява фолиото.
С кръгла формичка с d 5 см се изрязват кръгове.
Изрезките се прехвърлят във фолиото, завиват се от всички страни, като пакетче. Отгоре се минава с точилка да се изравни с дебелина 8 мм Оставя се в хладилник.
По същия начин се оформя и разрязва на кръгчета какаовото тесто.
Готовите кръгчета, ванилови и какаови се подреждат в тава върху мрежесто силиконово килимче, като един ред са ванилови, а друг само какаови, за улеснение.
В формичка малко сърце се изрязва по средата всяка ванилова бисквита. Изрязаната формичка сърце се поставя отстрани , отгоре върху бисквитата.
С формичка малка звезда се изрязва какаовите бисквити и тази малка част се оставя отстрани върху голямата какаова бисквитата.
На всяка ванилова бисквита с изрязаната част сърце се поставя по едно какаово сърце в дупката и обратното, при какаовите бисквити. На малките изрезки, сърце и звездичка, се разменят цветово местата върху основните бисквити.
Леко се притискат
Така приготвени се оставят на студено за 30 минути.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за 10 - 13 минути.
Извадих ги на 10 минута, бяха напълно готови.
Оставят се в тавата за 10 минути и след това се охлаждат върху решетка.
Коментари