ЗАЛЕВАЙКА - ТРАДИЦИОННА ПОЛСКА СУПА С КАРТОФИ И ГЪБИ - ZALEWAIKA ZUPPA TRADIZIONALE POLACCA CON PATATE E FUNGHI
Последствие тази супа става популярна из цяла Полша.
Интересното на супата е, че се добавя сок от туршия, или зелев сок. Тъй като у дома туршии не се консумират, също нямам и зелев сок реших да купя 1 буркан стерилизирани краставички и така си реших въпроса. Този сок не е прекалено кисел, много умерен и с приятно сладка жилка. Смятам, че ми свърши идеална работа, защото със сок от туршия щеше да стане прекалено кисела и нямаше да я харесаме.
Супата Zalewaika е приятна и много насищаща.
Изписвам рецептата, така както е публикувана и отстрани изписвам моите решения
500 г - картофи
250 г - гъби печурки
30 г - сухи манатарки
1 - голяма глава - лук (наситнен)
1 - морков (на дребни кубчета)
2 скилида - чесън ( 1 пресована скилида )
200 г - бекон на кубчета
200 г - заквасена сметана
250 мл - сок от туршия ( 200 мл сок от стерилизирани краставички )
около 1.5 л - вода
40 г - масло +4 с . л . олио
3 - дафинови листа - 2
1 с . л - суха майорана - равна
и още
сол, микс от черен пипер на зърна, бахар , наситнени магданоз или копър, твърдо сварени яйца по едно на порция.
Почистените картофи, се режат на средно големи кубчета, лука и моркова се наситняват, също и скилидата чесън , но не ги правя на паста. Ползвам ръчен блендер.
Печурките се обелват, почистват се с влажна домакинска хартия и нарязват на филийки.
Сухите манатарки се заливат с гореща вода и се оставят за 10 - 15 минути. По принцип когато се готви супа не е необходимо предварително накисване на сухите гъби, но задължително го правя, защото точно сухите гъби имат доста пясък, малки тревички, даже и малки буболечки и така добре ги почиствам. След това ги отцеждам, но не ползвам водата им ,колкото и да е ароматна, тя съдържа пясък и се вижда на дъното на купичката, но всичко е по избор.
Беконът се реже на кубчета.
В тенджера с мазнина се задушават всички зеленчуци, лук, морков, чесън, гъбите, докато сменят цвета си и гъбите пуснат хубав аромат при периодично разбъркване.
Налива се гореща вода, около 1.5 литра, пускат се дафиновите листа, бахара , микс от зърна на черен пипер и малко сол. Оставя се на умерен котлон да ври около 20 - 25 минути, до сваряване на зеленчуците.
Налива се сок от киселите краставички, разбърква се и се оставя за още 5 минути, докато кипне.
В купичка се сипва заквасената сметана и се прибавя 1 - 2 горещи черпака от супата, разбърква се с телена бъркалка. Така ще се темперира правилно сметаната и няма да се пресече. Връща се в супата, разбърква се и се прибавя сухата майорана.
Оставя се само да кипне и се сваля от котлона.
При сервиране се добавя нарязано на кръгчета твърдо сварено яйце и се посипва с малко копър.
Коментари