ЗАПЕКАНКА С ПАСТА, ЧЕРВЕНА ЧУШКА И КАШКАВАЛ
300 г - паста по избор, ползвах Penne Rigate
150 г - настърган кашкавал
200 мл - сметана 30%
2 скилиди- пресован чесън
1 ч . л - суха мащерка
щипка - две - сух босилек
2 с . л - масло + 1 с . л зехтин Екстра Върджин
сол и смлян черен пипер
Пастата се сварява според указанието на производителя в леко подсолена вода до al dente. Отцежда се. Оставя се настрана.
В тенджера се загрява маслото и зехтина, прибавя се пасирания чесън, разбърква се за 30 секунди, да освободи аромата си и се прибавят кубчетата червена чушка. Задушават се на умерена температура за около 3 - 4 минути.
Прибавя се сметаната, сол и смлян черен пипер, мащерката и босилека. Готви се за още 2 - 3 минути, леко да се сгъсти.
Сваля се от котлона.
В голяма купа се смесват сварената паста и сметановия сос, разбърква се.
В подходяща намаслена с масло тавичка се изсипва пастата.
Отгоре се поръсва настърган кашкавал.
Зарича се на 200 градуса за 15 - 20 минути.
Поднася се гореща и за по-богат вкус може да се поднесе и настърган пармезан.
Коментари