ЯХНИЯ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО ВЪВ ВИНЕНО-БИРЕН СОС И ЗЕЛЕНЧУЦИ


500 г - крехко телешко от шол*
60 г - слънчогледово олио
2 скилиди - пресован чесън
40 г - доматено пюре
1/2 ч . л - смлян кимион
1 с . л - кристална захар
1 с . л - винен оцет
250 мл - сухо червено вино
250 мл - светла бира
1 л - зеленчуков бульон
2 - дафинови листа
30 г - масло
2 глави - стар лук
3 - моркова
1 кг - картофи
зърна микс на черен пипер
1/2 връзка - магданоз
* съвсем спокойно месото , след като се запечата може да се свари в тенджера под налягане, както и направих, за да съм напълно сигурна че е напълно сварено

Месото се почиства от всякакви жилки  и тлъстини. Нарязва се на големи хапки.
В тиган се сгорещява част от олиото и се запечатват хапките до златисто. Изваждат се.
В тенджера се сгорещява другата част от олиото и се запържва пресован чесън  при разбъркване, кимиона,, доматеното пюре и захарта. Добавя се и оцета.
Прехвърля се месото в тенджерата. Залива се с виното, оставя се да клокне за 1 минута и се прибавя бирата, изчаква се да заври и се прибавя зеленчуковия бульон, дафиновия лист и зърна микс на черен пипер. Захлупва се с капак е се готви на умерен котлон за около 1 час или докато омекне месото. По време на готвенето е възможно да се добавя по- малко гореща вода.
Нарязват се лука много тънко,  ползвах ренде Бьорнер и морковите на шайби.
В тиган се разтопява маслото и малко олио.
Прибавя се лука и морковите. Готви се при разбъркване, докато лука стене златист.
След като е готов се прибавя към месото и се добавят картофите на големи кубчета.
Захлупва се с капак и се готви още за 1 час, като се налива и достатъчно гореща вода.
Подправя се със сол.
Накрая се поръсва с наситнен магданоз.



Коментари

Популярни публикации