МЕДЕНКИ - HONEY COOKIES
180 г - кристална светло кафява захар
120 мл - слънчогледово олио
3 с. л - течен мед
1 равна ч . л - сода бикарбонат
1 ч . л - оцет
1 с . л - канела на прах
1 с . л - подправки за коледни бисквитки
1 прахче - ванилия
450 до 480 г - универсално брашно *
ГЛАЗУРА
60 г - черен кувертюр
2 с . л - прясно мляко
1 с . л - масло
* брашното ми беше точно 450 г
В купата на миксера на висока скорост се разбиват яйцата и захарта до побеляване , около 6 -8 минути.
Прибавя се на струйка олиото, меда, содата разтворена в малкото оцет. Разбърква се на ниска скорост до хомогенна смес. Прибавя се канелата и коледните подправки.
Постепенно се прибавя брашното и се омесва меко тесто, което леко лепи по пръстите на ръката, но брашно повече от 450 г не съм добавяла. Ако се добави повече брашно меденките се станат прекалено сухи и твърди.
За да не лепи тестото може да се остави открито на стайна температура да засъхне, така по-лесно ще се работи, въпреки че изобщо не е проблем лепенето му по ръката, малко е.
От тестото се откъсват парченца около 25 грама всяко, овалват се между дланите до хубаво топче.
Подреждат се в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго.
Ниска чаша с напълно гладко дъно се потопява в малко брашно и леко се притиска всяко топче.
Така подготвени се слагат в гореща фурна на 170 градуса + вентилатор и се пече за не повече от 10 максимум 12 минути. Щом се забележи, че отстрани започнат да оформят златисто ръбче веднага се изваждат. Не се препичат! ( бяха готови напълно на 9-та минута).
Оставят се да се охладят
За ГЛАЗУРАТА се разтопява шоколада на водна баня, прибавят се 2 с.л. топло прясно мляко и маслото, разбърква се до гладкост.
Всяка охладена бисквитка се потопява до половината в шоколад.
Може да се поръси със стружки млечен шоколад, за разкош.
Коментари