ЗАПЕКАНКА ОТ КАРТОФИ НА ФУРНА С ПАРМЕЗАН - PARMIGIANA DI PATATE

 

1 кг - картофи
200 г - суха шунка
125 г - моцарела
6 - 7 филийки - гауда, или ементал, по избор
200 мл - сметана 30%
50 мл - прясно мляко 
около 150 г - настърган пармезан
сол, смлян черен пипер, индийско орехче

Картофите се обелват и се поставят в тенджера с достатъчно вода леко подсолена. Варят се за 5 минути, времето се измерва след като водата заври. Отцеждат се.
След като леко се охладят се нарязват на филийки около 3 мм. 
Подходяща тавичка за печене се намазва добре с парче масло.
Част от картофените филийки се разпределят на хубав пласт.
Отгоре се подреждат филийки шунка, а върху нея се разпределя нарязаната моцарела.
Поръсва се с част от настърганото сирене, малко сол, внимателно със солта, защото пармезана е солен достатъчно, смлян черен пипер и смляно индийско орехче.
Следват отново картофени филийки, шунка, моцарела, подправките и се завършва с картофени филийки  обилно поръсени с пармезан.
В купа се смесва сметаната и млякото, разбъркват се и се изсипват върху запеканката.
Разхвърлят се малки парченца масло.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 25 - 30 минути., или до хубав златист загар.




Коментари

Популярни публикации