КРЕМООБРАЗНА ДОМАТЕНА СУПА - TOMATO SOUP
40 г - масло
2 глави - стар лук
1 - морков
1 стебло - селъри
2 скилиди - пресован чесън
1 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сух босилек
1 ч . л - сол, или на вкус
2 консерви - цели домати
1 ч . л - кристална захар
500 мл - зеленчуков бульон
и още
сметана 30%, пармезан , малко магданоз - по избор, за поръска и капки зехтин
В тенджера се заглява зехтина и маслото.
Прибавя се наситнени лук, селъри и моркова на дребни кубчета. Задушават се за 5 минути при периодично разбъркване, до омекване на умерена температура.
Добавя се пресован чесън, мащерката, босилека, сол и смлян черен пипер.
Добавят се и смлените домати и бульона.
Захлупва се с капак и се оставя да къкри за около 30 минути при периодично разбъркване. Накрая се прибавя и малкото захар, да убие киселинността на доматите.
Сваля се от котлона и се пасира до крем.
При сервиране се добавят капки зехтин, малко сметана, пармезан за по- богат вкус и по избор крутончета.

Коментари