АВТЕНТИЧЕН ФРЕНСКИ ТАРТ С КРЕМ БРЮЛЕ - AUTHENTIC FRENCH CREME BRULEE TART
Автентична рецепта за класически френски десерт с кремообразен крем и хрупкава маслена кора.
Изглежда забележителен, но всъщност се приготвя много лесно, само с няколко съставки, а с невероятен вкус.
Ваниловият крем буквално се топи при всяка хапка, а топингът от карамелена захар придава хрупкавост и сладост.
Този десерт е страхотен за специални поводи и всеки ще бъде възхитен.
30 г - пудра захар
114 г - студено масло на кубчета
1 - яйчен жълтък M
1 с . л - ледена вода
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
КРЕМ
356 мл - сметана 35-36 %
1 ч . л - ванилия екстракт
5 - яйчени жълтъка L
67 г - кристална захар
ЗА КАРАМЕЛА
2 с . л - кристална захар
горелка
В кухненски робот, или на ръка с нож, вилица или ръчен блендер се разбива брашното, солта, пудрата захар и маслото на кубчета, докато се оформят големи маслени трохи.
Добавя се жълтъка и отново се разбива да се приеме.
Внимателно се добавя студената водата, лимоновата кора и се разбива, докато се оформи груба топка тесто, това става бързо за 1 до 2 минути.
Изважда се ,оформя се на диск , завива се във фолио и се оставя за 30 минути в хладилник.
Охладеното тесто се разточва между две хартии за печене с размер на основата на тарт d 20 см.
Тестото се прехвърля в тартата , първо се оформя дъното , а след това и стените по реброваната част. Излишното тесто се отстранява, то е много малко.
Надупчва се с вилица.
Поставя се отгоре хартия и се напълва с перли за печене.
Така приготвено се вкарва във фурната на 170 градуса с вентилатор за 15 минути.
Изважда се, отстраняват се перлите за печене и хартията и се допича за още 10 - 12 минути, до златисто.
Охлажда се напълно.
КРЕМ
В касерола се загрява сметаната, докато заври.
Силно се намалява температурата на котлона и се оставя да къкри за 10 минути при леко разбъркване.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват жълтъците и захарта, докато побелеят, сгъстят се и видимо увеличат обема си.
Внимателно на струйка, или с черпак се налива от горещата сметана при разбиване на ниска скорост.
Цялата смес се изсипва през цедка в изпечената тарта.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 150 градуса за около 30 до 40 минути. По края трябва да е стегнал крема , а по средата да е мек.
Изважда се и се охлажда на стайна температура, а след това се оставя в хладилник за 2 часа.
КАРАМЕЛ
Преди да се разреже се посипва с кристалната захар и с горелка се обгаря до златист карамел.
Коментари